22. červen
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Vinařství Prath je generační rodinné vinařství, nacházející se v malebné císařské obci Josefov u Hodonína. Ing. Zuzana Prátová a celá nejbližší rodina dotváří funkční tým celého vinařství.
Podnik aktuálně hospodaří na vinicích o výměře přesahující 10 ha. Odrůdová skladba zaujímá soubor 15 bílých a 9 modrých odrůd. Ve vinařství jsou zpracovávány výhradně hrozny z vlastní integrované produkce. Výroba vína je prováděna s respektem k tradicím a zároveň s využitím moderních technologií, umožňující produkci vysoce kvalitních vín. Ve svém portfoliu vinařství nabízí přívlastková vína jak z tradičních, tak i z rezistentních odrůd révy. Řízené kvašení, zrání metodou sur lie a využití dubových a akátových sudů patří k výrobním technologiím vinařství.
Od roku 2018 se vinařství zaměřuje také na výrobu malých šarží naturálních vín, přičemž je kladen maximální důraz na respekt k přírodě. Od roku 2022 u najdete tato vína pod označením „Prath NATURAL EDITION“.
Naturální řada – Kvevri
Ručně vyráběné gruzínské nádoby kvevri, které byly přivezeny přímo z jejich domoviny, umožňují vinifikaci v duchu tisícileté tradice – bez přídavku různých aditiv a výhradně z vlastních odrůd vinařství Prath. Díky fermentaci a dlouhodobému kontaktu se slupkami získávají bílá vína sytější barvu – často až oranžovou – a vždy jsou suchá. Vína jsou buď nefiltrovaná, s přirozeným zákalem (např. Pálava, Tramín), nebo čirá po následném zrání v sudu a hrubé filtraci (Veltlínské zelené, Frankovka).
Frankovka – suché, 2023
V kvevri víno kvasilo a následně 2 měsíce leželo na slupkách, poté rok zrálo v moravském dubovém sudu. Tmavě fialová barva, plná chuť s tóny lesních plodů a pečeného toastu. Svěží a hravé víno s typickým odrůdovým charakterem.
22. červen
11. červenec
16. září