Musella Valpolicella Superiore

Skladem: >5

Do 7. 5. u vás

560 Kč

Cena před slevou 630 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2780
Značka:
Musella
Země původu:
ITÁLIE
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
12,5 %

AZIENDA AGRICOLA MUSELLA
V Itálii, v blízkosti městečka San Martino Buon Albergo nedaleko krásné Verony, se nachází zemědělská usedlost s vinařstvím, kde je vše navržené tak, aby dokonale splynulo s okolním prostředím. Jedná se o farmu Musella, klenot na 25 hektarech půdy, kde se střídají lesy, potoky a olivové háje s vinicemi, pěstované po dobu cca pěti let podle zásad biodynamiky s certifikátem Demeter. Majitelem je Emilio Pasqua z Bisceglie spolu se svou dcerou Maddalenou, vedoucí obchodního oddělení, a synovcem Enrikem, vinařem vyrábějícím vína, která interpretují krásu terroir Valpolicella jedinečným stylem a se smyslem pro tradici tohoto místa. Musella je kus historie přes 500 let starého panství a jeho stájí, proměněných na vinařství a okouzlující ubytování. Vinařství, obklopené zelenými loukami, jež se ve starověku využívalo jako stáj vznešeného paláce, má svůj vlastní vinný sklep a své kanceláře na venkovském nádvoří z roku 1500. Dnes je tento tradiční, pečlivě zrekonstruovaný vzácný prostor uzpůsoben k uskladnění sudů ve sklepě vybaveném všemi nejmodernějšími technologiemi. Zdejší farma se rozprostírá na ploše téměř 400 hektarů a nabízí pozoruhodné rozdíly ve složení kvalitní půdy. Různorodé složení terénu a šťastná, vesměs jihozápadní orientace vinic jsou garancí produkce kvalitních hroznů. Ty se na vinicích pěstují biodynamickou metodou v naprostém souladu s přírodou. Hnojení, kultivace a šlechtění se provádí způsobem, který respektuje a podporuje úrodnost a vitalitu půdy a současně typické vlastnosti rostlinných a živočišných druhů. Toto propojení s přírodou a úplné respektování jejích rytmů se děje v závislosti na kosmických a lunárních cyklech, bez používání syntetických minerálních hnojiv a chemických pesticidů. Elegance vlastní tradičním odrůdám je proto považována za koncepční centrum jejich vín, skutečné odhalení území bohatého na jedinečné nuance a složitosti, které není vylepšováno jako komerční vína. Kvalita, autentičnost a odpovědnost za ekosystém – to jsou tři zásadní principy, které shrnují jejich přísnou výrobní filozofii.

Valpolicella Superiore
Velmi příjemné a vyvážené červené víno s přetrvávajícím elegantním nádechem suchých květin. Svěžest a celistvost plodu dodává tomuto středně výraznému vínu charakter. Je to velmi univerzální víno vhodné pro každou příležitost.

Sklizeň je přísně manuální, macerace na slupkách trvá 12–15 dní při nekontrolované teplotě a pravidelném obracení v nerezových ocelových nádržích. Poté probíhá spontánní malolaktické kvašení a následuje zrání po dobu šesti měsíců ve velkých cementových nádržích na ušlechtilých kalech a dalších šest měsíců ve velkých dubových sudech s obsahem 35 hl.

Místo původu: Itálie, provincie Verona, městečko San Martino Buon Albergo
Vinařství: Azienda Agricola Musella
Biodynamický certifikát: Demeter od r. 2014
Označení: Valpolicella Superiore DOC
Barva: rubínově červená s fialovými odstíny
Odrůda: 85 % Corvina – modrá odrůda z italské oblasti Benátsko patří k těm odrůdám, které mají vícero různých projevů v závislosti na vinařově práci, všeobecně lze však říci, že vína z této odrůdy disponují svěžestí, světlejší karmínovou barvou, výrazně ovocitým charakterem (do třešní) a lehkými mandlovými, příjemně nahořklými tóny, bez přebytku tříslovin, dále odrůda Corvinone (odrůda hroznů se silnou, pevnou slupkou, donedávna chybně považována za biotyp Corviny; Corvinone dodává vínu hlavně alkohol a taniny), 10 % Rondinella (odrůda autochtonních černých bobulí hroznů, které vínům dodávají barvu, sílu a chuť), 5 % Barbera (odrůda černých hroznů, které dodávají vínu kyselost a sílu)
Vinice: Perlar s celkovou rozlohou 7 hektarů a stářím 23 a 13 let, která se rozprostírá jihozápadně, Palazzina s celkovou rozlohou 9 hektarů a stářím 23 a 13 let se západní orientací, Monte Drago s celkovou rozlohou 4,5 hektaru a stářím 23, 22 a 21 let, orientovaná jihozápadně na kopci, který odděluje Montorio od Valle d'Illasi. Všechny vinice jsou obdělávané dle biodynamických kritérií. Sklizeň probíhá výhradně ručně od 5. srpna do 10. října
Roční produkce: cca 110 000 lahví
Půda: vápenec s převahou červeného železitého jílu ve vinicích Perlar a Palazzina, středně tučná směs jílu v Monte Drago a tuf (druh horniny ze sopečného popelu vyvrženého během sopečné erupce a postupem času konsolidovaného do jednolité masy)
Chuť: vyvážená, příjemná a typická pro Valpolicellu (třešně, kůra a koření), v ústech svěží a ovocná (červené ovoce a jemné třísloviny) s dobrou kyselinkou na patře a dlouhotrvajícím závěrem
Vůně: bohatá vůně zralého červeného ovoce s jasnými tóny třešní a lehce opečeného koření
Párování s jídlem: ideální jako aperitiv a k doprovodu různých uzenin. Skvěle se hodí k těstovinám, čerstvým sýrům a k pečeným či grilovaným červeným masům
Doporučená teplota při podávání: 16–18 °C. Po otevření doporučujeme nechat 15–30 minut nadechnout