Zdá se, že úsloví „březen, za kamna vlezem“ bude letos obzvláště poplatné. Ačkoli už netrpělivě vyhlížíme jaro, konec února nás překvapil sněhovou nadílkou. A ani v následujících týdnech nás nečeká výrazný nárůst teplot. Horké koktejly tak nadále přijdou vhod. Vyzkoušíte některý z našich tipů?

Red Winter

Red Winter

Přestože Campari vzniklo v horké, slunné Itálii, najde využití i během zimního období. Recepturu vymyslel roku 1860 Gaspare Campari. Nápoj brzy získal věhlas jako nedílná součást aperitivo momentu – chvíle na skleničku po práci nebo před večerním programem, kdy se k drinkům jako Campari Orange nebo Campari & Tonic servírují malá jednoduchá jídla. Všestrannost hořkého italského likéru nyní můžete prověřit v koktejlu Red Winter.

• 30 ml Campari
• 30 ml vermutu Lustau Rojo
• 30 ml jablečného džusu
• 60 ml horké vody

Postup:
Všechny suroviny společně zahřejte (ale nevařte) v malém kastrolu. Poté přelijte do sklenky a ozdobte plátkem pomeranče.

Swiss Pear

Swiss Pear

Ušlechtilé švýcarské destiláty Fassbind jsou po desetiletí pověstné svou vysokou kvalitou. Pálenka Fassbind Vieille Poire ze zralých hrušek odrůdy Williams po destilaci zraje 12–18 měsíců v dubových sudech. Aby se dosáhlo jemnější chuti, přidá se následně ještě extrakt ze sušených hrušek. Díky tomu má elegantní, příjemně nasládlou chuť s intenzivními tóny hrušek. Podobně jako jablka patří i hrušky mezi nejtypičtější zimní ovoce. Než tedy dorazí jaro, zahřejte se svařeným hruškovým džusem vylepšeným touto švýcarskou pálenkou.

• 20 ml Fassbind Vieille Poire
• 50 ml hruškového džusu
• 60 ml horké vody
• 10 ml skořicového sirupu

Postup:
Smíchejte v malém kastrolu džus s vodou a prohřejte. Poté přidejte sirup, Fassbind Vieille Poire a zamíchejte. Přelijte do hrnku, ozdobte plátkem hrušky a skořicí a podávejte.

Skyy Mule

Hot Mule

Moscow Mule, který se obvykle servíruje v ikonickém měděném plecháčku, se zařadil mezi oblíbené klasické koktejly. Kombinace vodky a zázvoru však funguje nejen v ledové, ale i horké podobě, za použití zázvorového čaje. K tomu stačí přidat vodku SKYY, americkou značku uvedenou na trh v roce 1992. Na jejím vývoji se podílel kolektiv odborníků včetně someliéra specializujícího se na vodu, chemika a profesionálního barmana. Při výrobě SKYY se používá voda obohacená o tichomořské minerály ze zálivu v San Francisku. Díky tomu je výsledná vodka svěží chuti s jemně slaným a minerálním nádechem.

• silný čaj z čerstvého zázvoru
• med podle chuti
• vodka SKYY podle chuti

Postup:
Do hrnku s čajem z čerstvého zázvoru přidejte vodku podle chuti a doslaďte medem. Zamíchejte a vychutnejte si hřejivý pocit z koktejlu Hot Mule.

Pusser's Grog

Pusser’s Grog

Přes 300 let dostávali britští námořníci denní příděl rumu. Dávka se však postupně snižovala nebo ředila, až tradice roku 1970 zanikla docela. Odkazem však zůstává rum Pusser’s, vyráběný přesně podle původních specifikací britského námořnictva. S dávkami rumu pro námořníky souvisí i vznik grogu. V roce 1740 viceadmirál Edward Vernon přikázal, aby se rum ředil horkou vodou, k níž se později přidával ještě cukr a citronová šťáva. Vernonova přezdívka přitom zněla Old Grog, podle jeho grogrénového pláště. A jeden z nejznámějších horkých drinků byl na světě.

• 60 ml Pusser's Original Admiralty Blend
• 15 ml čerstvé citronové šťávy
• 15 ml cukrového sirupu Demerara
• 60 ml vody

Postup:
Všechny suroviny společně zahřejte (ale nevařte) v malém kastrolu. Poté přelijte do sklenky a případně ozdobte plátkem pomeranče.

Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova