Káva je součástí našich životů více než tisíc let a za tu dobu se stala kulturním a společenským fenoménem. Doprovází rodinná či obchodní setkání i soukromé chvilky, kdy se každý věnuje sám sobě. Stala se všední záležitostí, bez níž si málokdo umí představit svůj den. Ovšem u příležitosti, jakou je Mezinárodní den kávy, si zasloužíme něco speciálního.

Espresso Martini

Za zemi původu je považována Etiopie. K objevení kávovníku se váže legenda, v níž hlavní roli sehrál pasáček Kaldi a jeho stádo. Kozy údajně při pastvě okusovaly keře s červenými plody a poté měly podezřele příliš mnoho energie. Kaldi proto bobule sám ochutnal a zjistil, že mají povzbuzující účinky. Zpočátku tedy káva nesloužila jako nápoj, ale pokrm.

Láska na první ochutnání

Z Etiopie se káva dostala do Jemenu, buď obchodními cestami, nebo během válečných tažení. Právě na středověkém Blízkém východě začíná cesta kávy k podobě, v jaké ji známe dnes. Zdejší obyvatelé si z kávových zrn připravovali nálev a posléze také zjistili, že je lepší je předem opražit. Omamná vůně a intenzivní chuť zapříčinily rozmach pěstování kávovníku a také vznik prvních kaváren.

Přestože káva pochází z afrického kontinentu, považovali ji Arabové výhradně za svou surovinu, o niž se nehodlali s nikým dělit. Vývoz kávových zrn byl přísně zakázán, holandští obchodníci toho však nedbali a kávu v 17. století tajně vyvezli do Evropy. Také zde si získala okamžitou oblibu. Zbývá rozšířit kávu do Ameriky, o což se postarali kolonisté. Zejména jižní část kontinentu se ukázala být pro kávovník velmi vhodnou, díky čemuž je dnes Brazílie největším světovým producentem kávy.

Espresso Martini

Den milovníků kávy

Kořeny Mezinárodního dne kávy sahají do roku 1983, kdy se v Japonsku konala slavnost na popud Všejaponského sdružení kávy. V roce 1997 se den kávy slavil také v Číně a roku 2005 se poprvé objevuje i ve Spojených státech amerických. Spojení Mezinárodní den kávy poprvé použilo v roce 2009 Southern Food and Beverage Museum v New Orleans ke svým marketingovým účelům a podporu své kávové slavnosti. V tomtéž roce proběhl poprvé Mezinárodní den kávy také na Tchajwanu. Teprve v roce 2015 se Mezinárodní organizace pro kávu rozhodla ustanovit Mezinárodní den kávy oficiálně a sjednotit datum oslav. Od té doby slaví kávy svůj svátek vždy 1. října.

Jeden nápoj, desítky podob

Způsobů, jak si vychutnat kávu je nepočítaně. Pestrý výběr kávových nápojů se liší množstvím kávy a vody, přidáním mléka nebo mléčné pěny, ale také metodou přípravy. Zapomínat nesmíme také na stále oblíbenější kategorii kávových koktejlů. Káva a destiláty k sobě perfektně pasují a nabízí bezpočet možností, jak vzájemně vyzdvihnout své chutě.

K nejznámějších kávovým koktejlům patří Irish Coffee, spojení irské whiskey, kávy a vyšlehané smetany. Tuto kombinaci poprvé připravil barman Joe Sheridan v letištní restauraci Foynes na západě Irska. V roce 1942 se jeden z hydroplánů mířících do Ameriky vrátil kvůli špatnému počasí zpět. Prokřehlým a mrzutým cestujícím Sheridan nabídl kávu vylepšenou o irskou whiskey. Jeden z pasažérů se zajímal, zda se jedná o brazilskou kávu. Strohá odpověď, že nikoli, protože toto je irská káva, dala nápoji jméno.

Irish Coffee

Ještě lepším reprezentantem spojení kávové a koktejlové kultury je však Espresso Martini. Drink totiž vyžaduje jak baristické znalosti, tak barmanskou zručnost. Základem je správně zvolené a dokonale připravené espresso, aby jeho chuť ladila s vybraným destilátem.

Autorem koktejlu se v 80. letech minulého století stal Dick Bradsell. Došlo k tomu v jednom z londýnských barů, v němž si nejmenovaná modelka (Bradsell její jméno nikdy neprozradil) objednala drink, který ji probere a zároveň náležitě zruší.

Espresso Martini je perfektní volbou, pokud si chcete na Mezinárodní den kávy připít něčím speciálním. Vzdejte zároveň hold Dicku Bradsellovi a sáhněte po Mermaid Salt Vodce se špetkou soli z Isle of Wight, odkud barman pocházel.

Espresso Martini

• 30 ml Mermaid Salt Vodka
• 30 ml Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur
• 10 ml cukrového sirupu
• 20 ml čerstvě připraveného espressa

Všechny ingredience nadávkujte do šejkru spolu s ledem a důkladně protřepejte. Sceďte do předem vychlazené koktejlové sklenice a ozdobte třemi zrnky kávy, jež symbolizují zdraví, bohatství a štěstí.

Espresso Martini

Text: Soňa Hanušová
Foto: Pavla Janečková Hájková