Prosecco k Itálii patří stejně neodmyslitelně jako parmezán nebo piemontský lanýž. Postaral se o to Carlo Gancia, který se v polovině 19. století vypravil do Francie a seznámil se s tamními šumivými víny. Po návratu do rodné země vytvořil Spumante Italiano, první italské šumivé víno. Představujeme značku, jejímiž hodnotami jsou tradice a řemeslná dovednost.

Úvodní díl adventního seriálu o šumivých vínech jsme věnovali jejich obecnému rozdělení. Díky tomu již víme, že prosecco je možné vyrábět pouze ve vybraných italských regionech a je chráněné známkou původu DOC(G) – Denominazione di origine controllata (e garantita).

Místo vzniku však není jedinou podmínkou, kterou výrobci prosecca musí dodržet. Těmi dalšími je použití odrůdy révy vinné Glera (pouze 15 % vína mohou tvořit další povolené odrůdy) a minimální doba zrání 30 dní. Relativně čerstvou novinkou je možnost prosecca rosé, jež vešla v platnost v roce 2020.

Vedle prosecca existuje ještě méně známé asti. Toto italské šumivé bílé víno pochází z oblasti jihovýchodního Piemontu, zejména okolí měst Asti a Alba. V roce 1993 získalo ochrannou známku původu DOCG – samozřejmě za dodržení určitých podmínek výroby. Tou první je, že všechna asti musí obsahovat 100 % hroznů z odrůdy Moscato Bianco. Hotové víno musí být prokvašené na minimální hladinu alkoholu, která se v závislosti na ročníku pohybuje mezi 7–9,5 %. Podobně jako prosecco i asti vzniká tzv. charmatovou metodou, tedy druhotným kvašením v nerezových tancích. Asti je díky nízkému obsahu alkoholu lehké a také bývá sladší, obvykle se tedy podává k dezertům.

Gancia

Italský průkopník

Zakladatelem značky Gancia byl Carlo Gancia, který se v pouhých 19 letech rozhodl objevit svět šumivých vín a kousek ho přinést zpátky do své rodné země. Ve Francii strávil dva roky, kde se naučil tradiční (tzv. šampaňské) metodě výroby šumivých vín. Po návratu vytvořil v piemontské obci Chivasso první italské šumivé víno a následně založil spolu s bratrem Edoardem Ganciou firmu Fratelli Gancia.

Carlo však šel ještě o kousek dál a přepracoval koncept výroby šampaňského za použití odrůdy Moscato Bianco, jež je pro region Piemont typická. Vytvořil tak nový druh šumivého vína, které pojmenoval Spumante Italiano. To se podle původní receptury vyrábí dodnes, pod názvem Gancia Asti D.O.C.G. Carlo Gancia se tak mimoděk stal autorem prvních oficiálních pravidel italské „klasické metody“, jež se dodržují i v současnosti.

Gancia

GANCIA ASTI D.O.C.G.

Lehké šumivé víno s obsahem alkoholu 7,5 % a jemným perlením. Ve vůni je cítit náznak exotického ovoce, šalvěje a medu. Chuť je sladká, ovocná po odrůdě Moscato Bianco. Víno vzniká charmatovou metodou, druhotným zráním v nerezových tancích. Díky své chuti se skvěle hodí k moučníkům, lze jej podávat také jako sladký aperitiv.

GANCIA PROSECCO D.O.C. BRUT

Světle žluté víno s nazelenalými odlesky a vytrvalým perlením vzniká z odrůdy Glera, jež je pro prosecco předepsaná legislativou. Hrozny se jemně vylisují, zbaví slupek a následně prochází procesem kvašení při 18 °C. Řízené teplotě je věnována velká pozornost, jelikož se tím maximalizují aromatické charakteristiky vína. Vůně je tak intenzivní a dlouho přetrvávající s náznaky zeleného jablka a květů akácie. Chuť je svěží a lehce nasládlá, přestože se jedná o brut. Víno je ideální jako aperitiv nebo doprovod k předkrmům, čerstvému sýru a mořským plodům.

Gancia

GANCIA PROSECCO ROSÉ D.O.C. EXTRA DRY

Prosecco Rosé bylo v roce 2020 nově zařazeno do apelace a představuje tak zcela novou kategorii. Ačkoliv se růžová šumivá vína vyráběla již dříve, nesměla nést označení prosecco. Nové klasifikace využila i značka Gancia a uvedla své Gancia Prosecco Rosé D.O.C. Extra Dry, růžové šumivé víno vzniklé kombinací odrůd Glera a Pinot Noir (ne však více než 15 %).

Hrozny odrůdy Glera se po sklizni vylisují – mošt se oddělí od slupek a vyčeří. Do vyčištěného vinného moštu se přidají kvasinky a při kontrolované teplotě 16–18 °C se nechá fermentovat. Oproti tomu Pinot Noir kvasí na slupkách při teplotě 25 °C. Po prvotním kvašení se obě vína smísí a uloží do nerezových tanků, kde proběhne druhotné kvašení. Po 60 dnech je víno připravené ke stáčení.

Prosecco Rosé D.O.C. Extra Dry má zářivě růžovou barvu a jemné perlení. Vůně i chuť jsou svěží, plné ovocných tónů s nádechem červených bobulí a květin. Víno skvěle doplní pokrmy z ryb a bílého masa. Design láhve je inspirovaný paprsky slunce vycházejícího nad italskými vinicemi.

Gancia

Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova