Šumivá vína jsou nedílnou součástí oslav podobně jako chlebíčky a další chuťovky. Sváteční přípitek bez „šampíčka“ je vyloženě nemyslitelný. Jenže stejně jako ne všechny vířivky jsou jacuzzi, abychom i příměrem zůstali u bublinek, nejsou ani všechna šumivá vína šampaňským. Sepsali jsme proto pro vás stručnou charakteristiku nejznámějších šumivých vín, díky kterým budete mít jednou pro vždy jasno.

Henri Giraud Champagne

Champagne

Šampaňské se pyšní ochrannou známkou zeměpisného původu AOC, neboli Appellation d'Origine Controlée. To znamená, že nemůže být vyráběno nikde jinde než v oblasti Champagne, po níž víno získalo svůj název. 

Pevně daná je i výroba. Aby se víno mohlo nazývat šampaňským, musí hrozny vinné révy pocházet z regionu Champagne. Jako povolené odrůdy se obvykle uvádí Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Výrobci však mohou použít také Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane nebo Petit Meslier.

Dále je třeba, aby proběhla sekundární fermentace v láhvi (tzv. méthode champenoise). Následně musí víno zrát na kalech minimálně 15 měsíců, týká-li se to neročníkových vín, u ročníkových je minimální doba 3 roky.

Prosecco

Jedná se o italské víno vyráběné v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia. Tato oblast zahrnuje devět provincií, jež nesou ochrannou známku původu DOC(G) – Denominazione di origine controllata (e garantita).

Prosecco je většinou šumivé víno, ale může být i tiché, nicméně to tvoří jen 5 % produkce. Vyrábí se především z odrůdy Glera, pouze 15 % vína mohou tvořit ostatní povolené odrůdy. Od roku 2020 pravidla DOC povolují také variantu rosé, která vzniká smísením odrůd Glera a Pinot Noir. 

Předpisy umožňují jak tradiční výrobu pomocí druhotného kvašení v láhvi, tak tzv. charmatovou metodu. Při ní dochází k druhotnému zrání ve velkých nerezových tancích. Minimální doba zrání v tanku je 30 dní, avšak kvalitní prosecca zrají v rámci měsíců až let.

Cava

Cava je bílé nebo růžové šumivé víno vyráběné ve Španělsku. Podle španělské legislativy (Denominación de Origen) může vznikat v osmi vinařských oblastech. Mezi povolené odrůdy patří Macabeu, Parellada, Xarel·lo, Chardonnay, Pinot Noir a Subirat. 

Stejně jako šampaňské musí i cava absolvovat druhotnou fermentaci v láhvi. Výroba cavy tak probíhá úplně stejně jako v případě šampaňského. Ovšem termín méthode champenoise mohou používat jen francouzští vinaři ze Champagne. Ve zbytku světa se metoda ujala pod názvem „traditionelle“. 

Crémant

Crémant se taktéž vyrábí ve Francii a nese ochrannou známku. V tomto případě se však AOC týká jiné oblasti, konkrétně osmi apelací. Nejznámějšími z nich jsou Bordeaux, Burgundsko, Jura a Limoux.

Označení Crémant ale není důsledně zeměpisné. Za dodržení výrobních podmínek mohou svá vína nazvat Crémant i další výrobci v rámci Evropské unie. Lze se tak kupříkladu setkat s Crémantem z Lucemburska a Belgie. 

Každá z apelací používá pro výrobu Crémantu jinou směs vinných odrůd. Zatímco v oblasti Loire používají hlavně směs odrůd Chardonnay, Chenin Blanc a Cabernet Franc, v Burgundsku musí Crémant obsahovat alespoň ze 30 % jednu z následujících odrůd: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc a Pinot Gris. V Limoux využívají převážně původní odrůdu hroznů Mauzac, kterou doplňují o Chenin Blanc a Chardonnay. 

Podobně se v jednotlivých oblastech liší i doba zrání. Někde je minimální doba devět měsíců, v jiné oblasti vína zrají alespoň dvanáct měsíců. Crémant se vyrábí stejnou metodou jako šampaňské, nutná je tedy druhotná fermentace v láhvi.

Sekt

Všechna ostatní šumivá vína, jež nemají specifické pojmenování a ochrannou známku původu, nazýváme sekty. Termín vznikl z německého pojmenování pro šumivá vína. Jelikož sekt nemá ochranné označení, lze jej vyrábět kdekoli na světě. Také není potřeba, aby hrozny pocházely z oblasti výroby, ale je možné je dovézt i ze zahraničních vinic. 

Výroba probíhá nejčastěji charmatovou metodou, tedy kvašením v tanku. Ta snižuje náklady, a tedy i finální cenu. Také umožňuje větší objem produkce. 

Cinzano Prosecco

Jaký je rozdíl mezi šampaňským, proseccem a sektem je jedna věc, ale co další nápisy na etiketě? Co je to ten brut, demi-sec a doux? Toto označení jednoduše představuje množství cukru ve víně.

Brut Nature méně než 3 gramy cukru na litr
Extra Brut 3-6 g/l
Brut 6-12 g/l
Extra Dry  12-17 g/l
Sec 17-32 g/l
Demi-sec  32-50 g/l
Doux  Více než 50 g/l

Další díly našeho seriálu o šumivých vínech najdete zde: 
Cin-cin. Cinzano jako synonymum přípitku
Gancia: odkaz prvního italského šumivého vína
Henri Giraud, šampaňské jako ze starých časů

Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova