Před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Od té doby země oplývá poli s cukrovou třtinou a křišťálově čistou vodou. Obě složky se staly klíčovými ingrediencemi pro výrobu rumů Cihuatán. Řemeslný lihovar se sídlem v Salvadoru vychází z mayských legend, jejichž příběh otiskuje nejen na etikety, ale i přímo do svých rumů.

Cihuatán Suerte

Palírna Cihuatán vznikla v roce 2004 jako divize jednoho ze salvadorských cukrovarů s téměř stoletou tradicí zpracování cukrové třtiny. Název značky vychází ze stejnojmenného údolí, kde kdysi žili původní mayští obyvatelé. V jejich touze po vědění, víře i legendách nalézá maestra ronera Gabriela Ayala svou největší inspiraci.

Master blenderka vytváří čarovné kombinace odkazující k mayským příběhům a ze sudů, v nichž její dílo odpočívá, nespustí zrak. Pečlivě dohlíží na každý krok výrobního procesu – od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci melasy a destilaci až po staření a lahvování.

K dokonalé chuti salvadorských rumů přispívá i místní klima. Jedna z nejmenších zemí světa jako jediná ze středoamerických států nemá přístup ke Karibskému moři. Důsledkem toho zde celoročně panuje vesměs teplé, až tropické počasí, které pozitivně ovlivňuje zrání rumů.

Značka je též známá svou udržitelností. Veškerý odpad z výroby se dále zpracovává. Palírnu například pohání obnovitelná energie, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny.

Gabriela Ayala

Víra starých Mayů

Novinkou v portfoliu je limitovaná edice rumu Cihuatán Suerte. Předlohou jeho vzniku se stala legenda o Muwaan Matovi, mayském bohu štěstí. Staří Mayové věřili, že když padající hvězdy dopadnou na zem, promění se v křemen. A že jim bůh prostřednictvím těchto kamenů posílá štěstí. Aby jej mohli využít, filtrovali přes křemenné krystaly vodu při posvátném rituálu a poté ji popíjeli během hostiny. Později se ukázalo, že křemen vodu čistí a dodává jí příjemnou chuť.

Cihuatán Suerte

Této legendy i vědeckého poznatku využila Gabriela Ayala k vytvoření rumu Cihuatán Suerte. Do blendu vybrala rumy s nízkým i vysokým obsahem alkoholu mezi 15 až 17 lety stáří. Zrání probíhalo v tropickém klimatu v nových, středně vypálených sudech z amerického bílého dubu. V návaznosti na starobylou praxi pak rum přefiltrovala přes křemenné krystaly, aby do něj vnesla kousek štěstí.

To vše utvořilo vyváženou směs s kořeněnými, sladkými a ovocnými tóny. Rum zaujme chutí slaného karamelu, sezamového cukroví, kandovaných fíků, espressa, máslových sušenek a skořice.

Cihuatán Suerte
Na mayskou legendu odkazuje také etiketa lahve. Jelen symbolizuje boha Muwaan Mata, který pozoruje padající hvězdu. Spodní část etikety pak pokrývají geometrická vyobrazení krystalů křemene v různých barvách.

Cihuatán Suerte je limitovaná edice, celkem vzniklo 12 589 lahví. Chyťte si tu svou – pro štěstí.

Text: Soňa Hanušová
Foto: Cihuatán