Rum Zacapa Centenario 23 byl v letech 1998 – 2002 oceněn 5× za sebou zlatou medailí na International Rum Festivalu, který se v té době konal převážně na Barbadosu, což se ještě žádné jiné značce rumu do té doby ani potom nepovedlo. Na základě těchto úspěchů byl v roce 2002 oceněn platinovou medailí a byl uveden do síně slávy tohoto Rumového festivalu. Úspěch rumu Zacapa Centenario 23 mnohým výrobcům rumů otevřel oči a napověděl jim, že rum nemusí být pouze levným destilátem, který je dobrý pouze k míchání s colou, nebo sodou a mátou. Mnozí také pochopili, že pokud svůj rum nechají vyzrát a pěkně ho zabalí, mohou si za něj říci i poměrně velké peníze a mohou se pokusit konkurovat prvotřídním světovým destilátům, jako jsou například koňaky nebo whisky.

Ron Zacapa Centenario 23 byl a je komplexním produktem, který má všechno. Zajímavý příběh, pěkné balení, ale v první řadě skvělý obsah, který mimo odborných porotců zmíněného Rumového festivalu oslovil i statisíce lidí po celém světě, naši republiku nevyjímaje. Od roku 2006, kdy jsme začali s rumy Zacapa obchodovat, si je oblíbilo tolik lidí, že má v současnosti naše republika nejvyšší spotřebu tohoto rumu na hlavu na světě. Za rok se ho u nás prodá 7000 devítilitrových kartonů z celkové roční spotřeby 230 000 kartonů. Také díky tomu se zřejmě Industrias Licoreras de Guatemala (ILG) a Diageo, jakožto vlastníci této značky, rozhodli představit světu novou láhev rumu Zacapa Centenario 23 právě u nás v Praze. Po šesti letech jsme tedy měli opět možnost přivítat v našem hlavním městě paní Lorenu Vásquez, Master Blenderku rumů Zacapa, která se této milé povinnosti ujala a novou láhev nám přijela prezentovat osobně. Ve dnech 9.–13. května byl pro ni připraven poměrně náročný program, ve kterém absolvovala sérii rozhovorů pro různá média, včetně focení a natáčení video spotů, setkání s barmany, návštěvu vybraných podniků, oficiální uvedení nové láhve, i závěrečnou Gala večeři v hotelu Boscolo. V průběhu své návštěvy Prahy rozdala mnoho autogramů a podepsala i desítky láhví jejich šťastným majitelům. Především ale, jak je u ní dobrým zvykem, rozdávala dobrou náladu a demonstrovala radost ze života a nadšení ze své práce. Do Prahy přiletěla z Anglie, kde prezentovala rumy Zacapa na čtrnáctipatrové zaoceánské lodi během plavby ze Southamptonu do Calais a zpět. Po příletu říkala, že měla na spánek pouze 3 hodiny, ale že v žádném případě nehodlá jít spát. „Žijeme teď a jenom jednou a já jsem ráda, že jsem tady“ říkala. A tak jsme před večeří stihli udělat dokonce i následující rozhovor.

Po šesti letech jste opět v Praze. Naposledy to bylo při znovuuvedení rumu Zacapa Centenario 23 na náš trh v rámci kampaně nazvané "Aged Above the Clouds". Tenkrát to byly dvě prezentace, jedna se uskutečnila ve Ville Richter a druhá v Cloud 9 baru hotelu Hilton, na které si všichni zúčastnění jistě dobře vzpomínají. To ale nebyla vaše první návštěva Prahy?

Už je to opravdu šest let? To je neuvěřitelné. Nicméně poprvé jsem byla tady v Praze s mou kamarádkou v zimě v roce 1999. Nejprve jsme byly ve Vídni a potom v Praze a vzpomínám si, že byla opravdu velká zima. Musím ale říct, že Prahu miluji a ráda se sem vracím. Naposledy jsem tu byla s rodinou letos koncem dubna. Byla tady moje dcera Ana Lorena, syn Ricardo i malý vnouček Riccardo.

Hodně cestujete, abyste šířila věhlas rumu Zacapa. Máte během vašich cest čas prohlédnout si místa, kde jste třeba poprvé v životě?

Ano, vždycky si udělám čas, abych navštívila alespoň některá známá místa v té které zemi a pokud se mi tam líbí, vrátím se tam později soukromě.

Která světová města se vám líbí nejvíce?

Já se cítím nejlépe ve starých městech, která mají duši, ale žádné konkrétní pořadí nemám.

Pocházíte z Nikaraguy, ale díky vaší práci Master Blenderky rumů Zacapa žijete v Guatemale. Až přestanete pracovat a budete si jenom užívat života, které místo na světě by pro vás bylo ideální?

Až nebudu pracovat, vrátím se do Nikaraguy. Chtěla bych si pořídit malý hotel s dobrým barem, galerií umění a lázněmi.

Myslím, že až to uděláte, budete mít hodně hostů z celého světa, protože jste v této branži svým způsobem superstar...

Ne, to zase ne...

Ale ano. Vůbec bych se nedivil, kdybyste mi řekla, že máte plně obsazeno, až si budu chtít rezervovat pokoj.

Tak v tom případě bych tě ubytovala u mě doma :-).

Zatím ale stojíte za chuťovým profilem rumů Zacapa, které dělají radost milovníkům tohoto rumu po celém světě. Čím je podle vás rum Zacapa unikátní?

Řekla bych, že je to hlavně v základní surovině, vlastnímu kmenu kvasinek, zrání v různých typech sudů ve vysoké nadmořské výšce, což je velice důležité, v blendování a nakonec i díky láhvi, kvůli které jsem tentokrát přijela.

Dost atributů z těch, které jste právě vyjmenovala, se stalo určujícími pro udělení označení DOP, tedy označení, kterým se mohou pochlubit vedle rumů z Martiniku (AOC) pouze rumy guatemalské. Tato zkratka označuje uznání výjimečnosti konkrétního produktu, který je vyráběn specifickým způsobem v konkrétní oblasti. Jaká kritéria musejí tedy guatemalské destiláty z cukrové třtiny splňovat, aby jejich výrobci mohli uvádět na láhvi označení rumy z Guatemaly DOP?

Rumy z Guatemaly musejí být vyráběny z panenského medu cukrové třtiny, která roste na specifickém geografickém území a musejí zrát v různých typech sudů systémem solera ve vysoké nadmořské výšce.

Ve kterém roce získaly rumy z Guatemaly označení DOP?

Toto označení můžeme používat od roku 2013 a je uznáno i Evropskou Unií.

Když se zastavíme u cukrové třtiny, jakožto u základní suroviny pro výrobu rumu, tak by mě zajímalo, jestli je jí v Guatemale dostatek, když popularita a prodeje rumu Zacapa ve světě neustále rostou?

Ano, v Guatemale je dostatek cukrové třtiny. Pro výrobu rumu Zacapa se používá relativně malé množství z celkové rozlohy guatemalských plantáží cukrové třtiny. Plantáže cukrové třtiny používané pro rum Zacapa se nacházejí poblíž cukrovaru Tulula, který je situován v malé vesničce Cuyotenango. Nedaleko cukrovaru se nachází i destilerie, ve které náš rum destilujeme.

Používáte pouze jednu odrůdu cukrové třtiny?

Ne, používáme tři různé odrůdy, které jsou sladší a ovocnější než ostatní a jsou zralé na začátku sklizně, což je u nás v listopadu, prosinci a lednu*. Dvě odrůdy byly vyšlechtěny na Floridě ve výzkumném středisku v Canal Point, proto mají označení CP. Jde se o CP-722086 a CP-731547, přičemž první dvě číslice udávají rok, kdy byla třtina vyšlechtěna.

Proč se rum Zacapa vyrábí z takzvaného panenského medu cukrové třtiny a ne z melasy, jako mnoho jiných rumů?

Protože v Guatemale byla až do 80. let minulého století výroba rumu z melasy zakázána zákonem. Melasou se krmil dobytek a také se používala k „balzamování” prašných cest, aby se tolik neprášilo. Od 80. let se z melasy destilovat smí, ale pouze pálenky, kterým se zde říká aguardiente, ne tedy rum.

Jak se panenský med ze šťávy cukrové třtiny vyrábí?

Po sklizni a rozemletí cukrové třtiny se získaná šťáva zahřívá na 150 °C ve vakuu v tancích. Celý proces má dvě faze. V první fázi má šťáva z cukrové třtiny obsah cukru asi 14 procent, ta se zahřívá v několika tancích a na konci této fáze má hustší konzistenci a obsah cukru 60 procent. Ve druhé fázi se zahřívá tato šedesátiprocentní hustá šťáva v dalším tanku a výsledkem je panenský med s obsahem cukru 70–72 procenta. Ty tanky jsou relativně malé, mají obsah 20 000 litrů a koncentrace šťávy z cukrové třtiny na panenský med se v nich provádí po várkách. Panenský med neskladujeme déle než rok. Prakticky se to dělá tak, že se na každý rok vyrobí potřebné množství 22 panenského medu z cukrové třtiny, které pokryje roční produkci rumů Zacapa.

Kolik litrů rumu Zacapa se ročně prodá v celosvětovém měřítku?

Je to kolem 230 000 devítilitrových beden všech druhů rumů Zacapa dohromady.

Jaký vliv na finální rum Zacapa má vlastní kmen kvasinek vyšlechtěný z ananasu?

Vztah kvasinek a cukrové třtiny je velice důležitý. Cukr a aminokyseliny obsažené v cukrové třtině jsou zásluhou kvasinek přeměněny na alkohol specifické vůně a chuti. Když použiješ stejný panenský med z cukrové třtiny a různé kvasinky, bude vůně a chuť rozdílná. Na vůni a chuť má vliv i čas, po který probíhá fermentace. Proto, abychom získali hodně vůně a chuti, necháváme panenský med dlouho kvasit.

Jakým způsobem chladíte během kvasného procesu fermentační tanky, aby příliš vysoká teplota nezabila kvasinky?

Pro kvašení je nejlepší teplota kolem 30 °C, pokud je vyšší, kvasinky umírají. Proto je nutné kontrolovat teplotu a šťávu ve fermentačních tancích včas chladit. Často se to dělá tak, že studená voda obíhá v trubkách umístěných na vnitřní straně fermentačního tanku. Já ale nejsem zastáncem toho, aby se cokoli vkládalo do fermentačních tanků, protože to generuje mikrobiologické problémy. Zkrátka je daleko čistší, když v tanku není nic jiného, než kvasinky a šťáva. U nás se to dělá tak, že se fermentační tanky ve chvíli, když je teplota příliš vysoká, ve spodní části automaticky otevřou a šťáva je přečerpávána přes externí chladicí zařízení, které teplotu šťávy před vrácením do tanku průběžně snižuje.

Potom přichází na řadu zrání ve vysoké nadmořské výšce. Jaký to má vliv na průběh zrání?

Rumy Zacapa zrají v nadmořské výšce 2300 metrů, kde je průměrná roční teplota 15 °C a není tam tolik kyslíku. V důsledku těchto vlivů je zrání pomalejší. Já spatřuji podobnost mezi zráním našich rumů a pomalým vařením. Když vaříte na mírném plameni, získáte větší rovnováhu mezi vůní a chutí a to je to, čeho chceme docílit u rumu Zacapa.

Z jakých sudů je sestaven systém solera pro zrání rumů Zacapa a proč?

My používáme různé druhy sudů, nejprve ukládáme rum do sudů z bílého amerického dubu, které dříve obsahovaly americkou whiskey, po třech letech je smíchán v blendovací kádi s rumy starými 10–12 let. Tato směs je uložena na další jeden rok do vypálených sudů po americké whiskey. Tím získáme vůni pražených mandlí, vanilky a sušeného ovoce. Po dalším smíchání v blendovací kádi s rumy starými 15–18 let je směs uložena na další rok do sudů po sherry Oloroso. Po této etapě zrání je na řadě další míchání v blendovací kádi, tentokrát s rumy starými 23 let. Poté je směs uložena na další rok do sudů po sherry Pedro Ximenez. Toto jsou sudy pro zrání rumu Zacapa Centenario 23, pokud vyrábíme rum Zacapa XO, je finální směs uložena ještě do sudů z francouzského dubu, které dříve uchovávaly desetiletý koňak. Všechny tyto sudy používáme proto, abychom získali co nejvíce vůní a chutí. Vidím v tom jistou podobnost jako když někdo maluje obraz. Malíř používá různé barvy a potom je míchá, aby získal různé odstíny. To je vlastně to, co děláme my, když používáme různé sudy. Hledáme různé vůně a chutě, abychom získali finální směs rumu jakou chceme. Na konci výrobního procesu se finální směs naředí ve velkých kádích vodou na požadovaná procenta alkoholu a nechá se 8–10 měsíců ustálit. Následně je rum lahvován.

Zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby se pořadí sudů v solera systému prohodilo. To znamená, že by se vydestilovaný rum uložil nejprve do sudů po Oloroso sherry a sherry Pedro Ximenez a až na závěr do nových a vypálených sudů po americké whiskey?

Vzhledem k tomu, že sudy, které jsou použity na konci celého procesu, ovlivňují výrazněji finální produkt, měl by rum Zacapa jiný chuťový profil. Pamatuješ si na Ron Zacapa 30 Anniversary? Tam byly na konci celého procesu použity sudy z francouzského dubu, ve kterých byl dříve uložen Mocsatel. Vůně a chuť byla tím pádem jiná než u rumu Zacapa Centenario 23.

Experimentujete s různými druhy sudů i co se týká dřeva ze kterých jsou vyrobeny?

Ano, ale běžně používáme pouze americký, francouzský a východoevropský dub.

Například akát nezkoušíte?

Ne, protože sudy z akátu je obtížné sehnat a chuť je příliš výrazná. Já zkouším spíše použité sudy po různých druzích vína, nebo brandy a pokud mě některý z nich zaujme, tak ho můžeme v budoucnu pro nějakou novou verzi rumu Zacapa použít. Nové sudy jsou pro nás problematické, protože dávají finálnímu produktu příliš taninů a tím pádem i hořkosti. Proto je nejdříve tři až čtyři roky plníme každý rok mladým rumem, než je můžeme bez problémů použít. Já nové sudy nerada používám, protože příliš ovlivňují chuť.

Jak velké sudy používáte pro zrání rumů Zacapa?

Používáme sudy s obsahem 200, 225 a 250 litrů. Máme i malé množství 500litrových sudů, ale s nimi se špatně manipuluje a proto je postupně měníme za sudy 250litrové.

Jak velká zásoba zrajících rumů je uložena ve skladech, aby byla v budoucnu použita k výrobě rumů Zacapa?

Úůůůů, jsou to milony a miliony litrů. Máme v Quetzaltenangu dvě místa, kde skladujeme naše rumy. Dohromady je tam uskladněno kolem půl milionu sudů.

Další otázka se týká ztrát rumu během zrání. Jak ke ztrátám dochází a jaké faktory tyto ztráty ovlivňují?

Ke ztrátám zrajícího rumu dochází dvojím způsobem. Klasickým odpařováním, kdy se ztracenému rumu říká andělský podíl (v našem případě 8 %), ale také absorpcí rumu do dřeva, ze kterého jsou sudy vyrobeny. Všechny použité sudy pro zrání absorbují rum, přičemž vypálené sudy, v našem případě po americké whiskey, absorbují rumu daleko více, protože je jejich dřevo působením tepla při vypalování značně narušené. U starých rumů zrajících 23 nebo 25 let může dojít během procesu zrání až ke 30% úbytku rumu. Ztráty rumu jsou ovlivněny čtyřmi hlavními faktory. Dobou, po kterou jsou rumy uloženy v sudech, relativní vlhkostí, teplotou a přemisťováním rumu do různých sudů během dozrávání.

V minulém rozhovoru pro náš časopis jste říkala, že je při blendování rumů Zacapa nejdůležitější váš nos. Kdy jste vlastně poprvé zjistila, že máte tak dobrý čich? A není vám váš skvělý čich někdy v běžném životě na obtíž?

Zjistila jsem to už jako malá holka a často mi to činilo problémy. Některá jídla jsem díky tomu neměla ráda, ale když jsem to řekla mámě, tak jsem slyšela jenom „jez Loreno“! Dnes, i když budu mít hlad, nebudu jíst, pokud mi jídlo „nevoní“.

To musíte mít také problém se sklenicemi v barech a restauracích, které jsou často cítit tak, že se z nich nelze napít. To se stává i v dobrých restauracích, kdy vám naservírují do takové sklenice i kvalitní víno... Je to zřejmě způsobeno chemickými prostředky k mytí nádobí v myčkách...

Ano, to je velký problém. Já například používám myčku pouze k sušení nádobí. Myju nádobí ručně a suším v myčce. Také mám problém s některými druhy vody. Jednou jsem dělala prezentaci rumu Zacapa s ochutnávkou a když jsem se napila vody.... úůůůů ta byla slaná.

... a dostáváme se k láhvi rumu Zacapa Centenario 23. Ta láhev byla vždy unikátní. Nejprve zcela opletena vlákny z palmových listů, (podobně jako je dnes opleten patnáctiletý rum Millonario) a následně pouze pruhem petate, aby byla vidět barva rumu. Nyní přilétáte do Prahy při příležitosti uvedení zcela nové verze láhve pro rum Zacapa Centenario 23. Jak se vám líbí?

Láhev je sice trochu jiná, velmi moderní. Důležité ale je, že je na ní stále petate a zajímavé, i když ne tak překvapivé je, že bude představena poprvé právě tady v Praze.

Setkala jste se někdy ve světě s nějakou zvláštní prezentací rumu Zacapa ať už v koktejlech, nebo v kuchyni při vaření?

Ano, například v Šanghaji v restauraci Ultraviolet dělají neuvěřitelné věci, nebo v Kolumbii, před dvěma měsící pořádali Multisensual experience, kdy byl postup výroby rumu Zacapa inspirací pro přípravu pokrmů s použitím rumu Zacapa Centenario 23. Pro dezert na závěr byl použit rum Zacapa XO. Nepamatuji si jméno té restaurace v Bogotě, ale kuchař Paco Roncero je Španěl, který má ještě jeden podnik v Madridu a ten se jmenuje La Terraza del Casino de Madrid.

Jednou jste říkala, že je vaším oblíbeným nápojem Zacapa & tonic pro horké letní dny. Jakou Zacapu pro tento drink používáte?

Ron Zacapa Centenario 23, ale velmi důležité je také použití kvalitního toniku. Ron Zacapa Centenario 23 je vynikající i s Ginger Beerem a s citronovou kůrou. Také mám ráda Old Fashoined Zacapa koktejl, ale se zástřikem grepfruitové kůry, protože je delikátnější než pomerančová.

Jak se díváte na led v drincích?

Pro mě je velmi důležité, aby led byl velký. Malé kousky ledu z výrobníku nakonec příliš naředí drink. V long drink mám ráda tři větší kusy a v Old Fashioned pouze jeden velký kus ledu, nebo velkou ledovou kouli, takovou jakou dělají v Japonsku.

Já to mám rád úplně stejně, když mám v drinku hodně ledu, tak nejenom, že se drink rychle naředí, ale zároveň se mi špatně pije. Mám rád jeden velký kus a může to být klidně kostka s patřičným rozměrem. Nedávno jsem dostal v krumlovském Apotheka baru do Gin & Toniku kostku ledu, která měla rozměr pražské dlažební kostky, takové se kterou jsou tady vydlážděny chodníky. Bylo to úžasné jak na pohled, tak na požitek z napití.

Kdybych chtěl od vás doporučit nejlepší rumový bar na světě, který by to byl?

Líbil se mi například bar, který jsem navštívila v Tokiu, jmenoval se Tafia a nebyly tam jiné láhve než ty s rumem.

Bar, kde mají pouze rumy, máme tady v Praze také. Jmenuje se Rum House, majitel je vášnivým sběratelem, který musí mít každou láhev rumu, na kterou narazí. Má jich tam už bezmála 1000!

V popisu rumu Zacapa Reserva Limitada 2014 se píše, že jsou vybrané sudy po zrání metodou solera ještě na tři roky umístěny do bylinné zahrady s více než dvaceti druhy bylin, jejichž vůně prostupují dřevem a dostávají se následně i do tohoto rumu. Rád bych se zeptal, kde se tato zahrada nachází a kolik sudů a jak uložených bylo do této zahrady umístěno.

Není to zahrada jako taková, je to jeden ze skladů zrajících rumů v Quetzaltenangu. V tomto skladu jsou na paletách po čtyřech vertikálně postaveny sudy, kolem nichž jsou rozestaveny byliny v květináčích. Jedná se o 23 různých bylin, které se používají v guatemalské gastronomii. Například bobkový list, tymián, rozmarýn, anýz, máta, dva typy koriandru, dva typy oregana, bazalka, heřmánek, routa vonná a další. Tento sklad není příliš velký, je v něm umístěno kolem 225 sudů, které po tři roky absorbují vůně bylin. Dva až tři lidé se starají o byliny a jejich úkolem je přinášet rostliny ze skleníku a odnášet je zase zpátky. Čas od času také promnou listy bylin v rukou, aby získali ještě výraznější aroma. Každé ráno otevřou dveře tohoto skladu, aby se dovnitř dostalo trochu slunce a čerstvého vzduchu. Uvnitř sudů dochází k mikrookysličování. Cílem je, aby byliny, které jsou rozmístěny kolem sudů, provoněly vzduch, což se nakonec projeví díky mikrookysličování i ve finálním produktu.

Dá se říct, které z bylin jsou ve vůni rumu Zacapa Reserva Limitada zvláště rozeznatelné?

Pro mě je velmi důležité, že má finální produkt bylinné tóny, ale nedá se říct, která z použitých bylin se více či méně prosazuje, nebo jestli to, co cítíš, je rozmarýn, nebo koriandr. Když si ale přivoníš k rumu Zacapa Reserva Limitada 2014, nalitému ve skleničce, ucítíš sladké bylinné tóny a toho jsem chtěla dosáhnout.

Pro mě je to vynikající rum, je sušší než Zacapa Centenario 23 a je v něm zvláštní kořenitost.

Ano, je jenom trochu sladký, s jemnými bylinnými tóny. Má 45 % alkoholu a je svěží. Velmi dobře se hodí například k holandskému sýru Eidam. Když se napijete a vydechnete nosem, ucítíte ty bylinné tóny.

Kolik láhví tohoto rumu je ještě v Guatemale k dispozici?

Tento rum se neprodává ve všech zemích světa. Posíláme ho pouze na ty nejdůležitější trhy. V Guatemale zůstalo posledních 2000 láhví.

Můžete nám prozradit čím bude, kromě nové láhve, unikátní nová Reserva Limitada 2015?

Dobře, Zacapa Reserva Limitada 2015 je hotová. Mojí inspirací byla také Guatemala. Chtěla jsem najít link mezi novou láhví, limitovanou edicí a Guatemalou, ale mohu prozradit že leitmotivem bude orchidea, národní květina Guatemaly.

Nedávno to bylo 30 let, co pracujete pro společnost Industrias Licorera de Guatemala. Konala se při té příležitosti nějaká oslava?

Ano, v září to bylo 30 let a konala se oslava v Guatemala City. Nebyla příliš velká, byla tam moje rodina, moji blízcí spolupracovníci a majitelé ILG.

To znamená rodina Botrán?

Ano, jedna z rodin vlastníků ILG je rodina Botrán, ale jsou tam ještě další rodiny. ILG vlastní 50 procent značky Zacapa a 50 procent vlastní Diageo. Čas od času se setkáváme s názorem, že rumy Zacapa jsou natolik sladké, že musejí být doslazovány.

Co byste lidem s tímto názorem vzkázala?

Sladkost rumů Zacapa ovlivňuje několik prvků:

1) Jelikož se jedná o destilát, jehož prvotní surovinou je panenský med, voní destilát po medu, banánech, ananasu a dalším ovoci. Všechna tato aromata se během zrání rozvíjejí.

2) Tím, že rum projde různými sudy, získává barvu, vůni a chuť každého z nich. Ty se pak mísí s ovocnými aromaty a chutěmi, které má rum od počátku a tak rum Zacapa získává svou vlastní charakteristiku.

3) Jedním ze zásadních faktorů je teplota. Tím, že máme v dozrávacích skladech nižší teplotu a méně kyslíku, všechny chemické reakce, k nimž dochází během procesu dozrávání, probíhají pomalu. Díky nižší teplotě je proces extrakce pomalejší a tím získáváme větší vytříbenost vůní a chutí.

Mám vzorky stejného rumu destilovaného z panenského medu, který dozrával v sudech z amerického bílého dubu. První vzorek dozrával v teple. Druhý vzorek, který dozrával v chladném prostředí. Po třech letech jsou rumy naprosto odlišné, ten, co dozrával v teple, je silný a podobá se spíše karibským rumům. Vzorek dozrávající v chladném prostředí byl naopak daleko jemnější. BĚHEM CELÉHO PROCESU NEPŘIDÁVÁME VŮBEC ŽÁDNÝ CUKR! Ani před dozráváním, ani během něj ani po něm!

V rozborech se objevují cukry jako fruktóza a glukóza, což je normální kvůli použití sudů, ale nikdy se neobjeví sacharóza, tedy cukr!

Lidem, kteří pochybují o tom, co říkám, doporučuji, aby přijeli do Guatemaly a poznali náš proces výroby. Když budou mít zájem, ať mě vyhledají a já je ráda zasvětím do výroby rumů Zacapa včetně všech technických údajů a seznámím je s výsledky mnoha výzkumů.

Děkuji za rozhovor.

Já mnohokrát děkuji tobě a celému týmu UPB za pozornost, kterou mi věnoval po dobu mé návštěvy a děkuji také za lásku, s níž se věnujete v České republice značce Zacapa.

13. května 2015 se ptal Jakub Janeček. 
Foto: Big Fish, Martin Kincl