Když se řekne grepová soda, všem koktejlovým znalcům okamžitě na mysli vytane Paloma – pomyslná holubice přilétající v osvěžujícím nápoji, v němž se snoubí tequila, grepová soda a trocha limetové šťávy. Jak daleko ovšem sahá její historie? A proč je natolik důležité použít skutečně kvalitní grepovou sodu?
Paloma je v Mexiku nejpopulárnějším koktejlem na bázi tequily, kdy údajně tvoří až 80 % všech tamních koktejlů připravovaných z tequily. V překladu znamená Paloma holub, přičemž drink byl pravděpodobně pojmenován po oblíbené lidové písni La Paloma ze 60. let 19. století. Jedním z tradičních mýtů je fakt, že autorem koktejlu byl legendární Don Javier Delgado Corona, majitel a barman La Capilla v mexickém městě Tequila. Vzhledem k tomu, že je tvůrcem podobného koktejlu La Batanga, který se skládá z tequily, limetové šťávy a koly, dávalo by ono tvrzení smysl. Nicméně Corona svůj podíl na vzniku Palomy jasně odmítl.
Paloma je v Mexiku nejpopulárnějším koktejlem na bázi tequily, kdy údajně tvoří až 80 % všech tamních koktejlů připravovaných z tequily. V překladu znamená Paloma holub, přičemž drink byl pravděpodobně pojmenován po oblíbené lidové písni La Paloma ze 60. let 19. století. Jedním z tradičních mýtů je fakt, že autorem koktejlu byl legendární Don Javier Delgado Corona, majitel a barman La Capilla v mexickém městě Tequila. Vzhledem k tomu, že je tvůrcem podobného koktejlu La Batanga, který se skládá z tequily, limetové šťávy a koly, dávalo by ono tvrzení smysl. Nicméně Corona svůj podíl na vzniku Palomy jasně odmítl.
Při hledání původu se proto zdá nezbytné hledat jednotlivé souvislosti. Pomyslnou první indicií je skutečnost, že společně s vysoce kvalitní tequilou tvoří esenciální chuť tohoto koktejlu grepy, jejichž produkce se ve větším měřítku uchytila v Mexiku až v 60. letech 20. století. První krok tak vzešel zřejmě ze Spojených států. Důkazem budiž například příběh z roku 1929, v němž objevil texaský farmář A. E. Henninger zvláštní mutaci s červenými znaky na svých grepech. Této mutaci se věnoval natolik, až vyšlechtil odrůdu Ruby Red, která v současnosti patří k nejoblíbenějším v regionu a která má bez pochyb také vliv na užívání těchto grepů v lokální Tex-Mex podobě koktejlu Paloma.
Jistou možností, odkrývající historii Palomy, je možné spatřit skrze interpretaci barového historika Davida Wondriche, jenž upozorňuje na tzv. changuirongo, což byla ve 40. letech 20. století oblíbená kombinace tequily s limonádou. Bylo to ovšem dost obecné označení, neboť mohlo jít prakticky o jakoukoliv limonádu, od ginger ale, přes kolu, až po obyčejnou sycenou citronádu. V drtivé většině se tudíž Paloma uvádí s odkazem na grepovou sodu Squirt, kterou lze přirovnat ke grepové Fantě. Squirt se zrodila v roce 1938 ve Phoenixu v Arizoně a poprvé byla dovezena do Mexika o sedmnáct let později, kde se rázem stala jedním z nejrozšířenějších produktů. Podle zvyku se tak snadno mohla uchytit její příprava s tequilou už od prvního dne, třebaže doposud není jasné, kdy se poprvé objevila Paloma v podobě, jak ji známe dnes. Vždyť ještě v roce 1957 je ve španělské příručce El Bar En El Mundo od Pedra Chicote zachycen předpis na Palomu jako směs ginu, pomerančového džusu a pomerančového likéru. Nemluvě o tom, že ani proslulý Trader Vic nezmínil v roce 1973 Palomu ve své knize Book of Mexican Cooking. Pozvolný vzestup a cestu na výsluní tedy očividně zaznamenala „osvěžující holubice“ až od 80. let, kdy se proměnila v běžnou součást oslav.
Paloma
50 ml tequily (např. Espolòn Blanco)
150 ml Fever-Tree Sparkling Pink Grapefruit
Postup: Postupně dávkujte do sklenice s ledem všechny ingredience a jemně promíchejte.
Sklo: Highball
Ozdoba: Osminka limety
Text: Tomáš Mozr
Foto: Espolòn, Fever-Tree