Aperol je jedinečný aperitiv s vyváženou hořkosladkou chutí a nezaměnitelnou oranžovou barvou, který vytvořili bratři Silvio a Luigi Barbieri. V roce 1919 ho představili na mezinárodním veletrhu v Padově, odkud pocházeli, a slavili s ním obrovský úspěch. Při výběru názvu „Aperol“ se inspirovali francouzským termínem „apéritif“, který označuje nápoj podávaný před jídlem a zpříjemňující společenskou konverzaci. Tím dali základ podávání Aperolu zejména při přátelských setkáních a společenských událostech. 

Aperol Spritz s přáteli

Pro originální recepturu, jež se za více než 100 let nezměnila, jsou klíčové infuze pomerančů, hořce, rebarbory a dalších bylin a koření. Přesný recept však zůstává přísně střeženým tajemstvím. 

Ztělesnění radosti ze života v italském stylu 

Aperol je neodmyslitelným základem pro věhlasný Aperol Spritz, jenž se těší obrovskému růstu popularity především v posledních letech, jeho historie však sahá až do 50. let 20. století, kdy vznikl v itaských Benátkách jako varianta benátského vinného střiku neboli Spritz Veneto. Aperol Spritz řadíme mezi nízkoalkoholické nápoje, při správné přípravě obsahuje zhruba 9 % alkoholu. 

Jak připravit dokonalý Aperol Spritz

• plná sklenice ledu 
• 1 díl prosecco (či ideálně Cinzano Pro-Spritz)
• 1 díl Aperol 
• trocha sody 
• plátek pomeranče 

Postup přípravy najdete ve videu níže. 

Text: Warehouse #1
Foto: Campari