Léto je tady a to znamená, že je nejvyšší čas začít přemýšlet nad tím správným osvěžením. Ideální variantou jsou jednoduché delší koktejly připravené z prémiových produktů, které vám zaručí perfektní zážitek. Otázkou tak pouze zdánlivě zůstává, zda máte chuť spíš na spritz nebo highball?


Highball

Když se řekne highball, tak si velká většina automaticky vybaví spojení whisky se sodou. Ve skutečnosti se však jedná o celou skupinu delších míšených nápojů, které zpravidla skládají z kombinace libovolné lihoviny či fortifikovaného vína a nápoje syceného oxidem uhličitým. Nejznámějšími zástupci jsou například Gin&Tonic, Cuba Libre, Moscow Mule, Screwdriver či Scotch&Soda, ale také Campari Soda, Horse’s Neck nebo Dark&Stormy.

Gin & Tonic

Gin & Tonic

Winston Churchill jednou prohlásil, že „gin s tonikem zachránily více životů a myslí anglických mužů než všichni doktoři impéria.“  Jako v mnoha případech měl tento britský politik pravdu, a tak se nelze divit, že ověřené pozitivní účinky léčivé kůry chinovníku vedly později ke koktejlu, jenž si získal přízeň jak Angličanů, tak zbytku světa.

50 ml Broker‘s London Dry Gin
150 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
1/8 limety

Postup: Přímo do skla – naplňte ledem velkou vinnou sklenici zvanou Copa de Balon, jejíž popularita vzešla poprvé z oblasti španělského Baskicka. Postupně dávkujte všechny ingredience a promíchejte. Ozdobte osminkou limety.

Dark & Stormy

Dark & Stormy

Koktejl Dark’n’Stormy je nedílně spjatý s Bermudskými ostrovy, neboť právě zde se někdy mezi lety 1860 až 1920 zrodil. Jako významná zastávka mezi Británií a Karibikem byl dobře zásoben, a tak se nelze divit, že se na ostrovech běžně vyskytovaly různé exotické suroviny, mezi nimiž nechyběl ani zázvor. S největší pravděpodobností se tedy na přelomu 19. a 20. století začalo kombinovat zázvorové pivo s lokálním rumem. Podle legendy udělil tomuto koktejlu jméno starý námořník, který pro efekt přelil rum přes zázvorové pivo se slovy, že to je „barva mraku, po nímž by se plavil pouze blázen nebo mrtvý muž.“

60 ml Appleton Estate Signature
100 ml Fever-Tree Ginger Beer
1/2 limety

Postup: Přímo do skla – naplňte ledem sklenici typu highball, do které nalijete zázvorové pivo a šťávu z poloviny limety. Poté přidejte rum, abyste vytvořili oddělené vrstvy. Ozdobte osminkou limety.

Vodka Mule

Vodka Mule

Tento koktejl vychází ze setkání dvou zdánlivě neúspěšných obchodníků. Ti se měli střetnout v roce 1941 v hollywoodském podniku Cock and Bull Tavern. Jedním z oněch nešťastníků byl majitel podniku Jack. Morgan, který disponoval přebytkem zázvorového piva, neboť společnost dávala přednost spíše sladší zázvorové limonádě. Tím druhým byl John G. Martin, jenž vlastnil licenci k výrobě vodky, kterou v té době nikdo nepil, jelikož Amerika dávala zrovna přednost stařeným destilátům. Podle vyprávění byla důležitou osobou schůzky i Morganova přítelkyně, Osaline Schmidt, která po otci zdědila továrnu na měděné výrobky, jež nikdo nekupoval. Zrodil se proto nápad dát vše dohromady a koktejl v měděném hrnku, vyrobený z vodky, zázvorového piva a limetové šťávy, byl na světě.

40 ml Skyy Vodka
120 ml Fever-Tree Ginger Beer
1/4 limety

Postup: Přímo do skla – do sklenice naplněné ledem dávkujte vodku a zázvorové pivo. Přidejte šťávu z osminky limety a promíchejte. Ozdobte osminkou limety.

Spritz

Třebaže již starověcí Řekové „věřili, že pouze Dionýsos může pít víno čisté, aniž by nějak riskoval,“  původ moderního Spritzu sahá podle nespočtu odhadů spíše až do doby, kdy habsburská monarchie ovládala severovýchodní část Itálie, jejíž centrum představují Benátky. Právě zde se podle legendy váže vznik Spritzu k rakouským vojákům, obchodníkům, ale i diplomatům, kteří během svého pobytu v severní Itálii hojně popíjeli víno v místních tavernách. Jelikož však na ně bylo příliš silné, museli si jej údajně upravovat střikem vody. Nově příchozí hosté si tak náhle začali objednávat tzv. spritzen wine, čili víno se střikem, ačkoli oficiální označení Spritzer bylo uznáno až v roce 1961.

Campari Spritz

Campari Spritz

Spritz se jako koktejl zrodil ve chvíli, kdy se soda stala běžně dostupným produktem, neboť na počátku všeho byl tento drink pouhou kombinací bílého či červeného vína s perlivou vodou. První změna přišla až zkraje 20. století s rozmachem sifonové láhve, kdy o značném rozvoji svědčí dokonce řada reklam propagujících sodu s italským likérem Campari.

40 ml Campari
80 ml prosecco (doporučujeme Cinzano Prosecco D.O.C.)
40 ml soda

Postup: Přímo do skla – vinno sklenici naplňte ledem a dávkujte v pořadí soda, prosecco, Campari. Pořadí je důležité dodržet. Promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

Aperol Spritz

Aperol Spritz

Výrazných změn v receptuře spritzu si lze povšimnout již na konci 20. let 20. století, kdy se stále častěji objednávají nové kombinace jako Americano nebo Spritz Veneziano, v němž je tradiční střik z bílého vína a sody obohacen o hořkosladký likér. V roce 1919 se navíc v rodinné firmě Barbieri v Padově zrodil jemně kořeněný bitter Aperol, který už na přelomu dvacátých a třicátých let budil pozornost reklamním sloganem L’Aperol mantiene la linea (s Aperolem si udržíte linii), čímž odkazoval na pouhých 11% alkoholu.

60 ml prosecco (doporučujeme Cinzano To-Spritz)
60 ml Aperol
30 ml soda

Postup: Přímo do skla – vinno sklenici naplňte ledem a dávkujte v pořadí prosecco, Aperol, soda. Promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

Crodino Spritz

Crodino Spritz

Vyjma klasických nealkoholických nápojů může být bezpochyby jednou z přitažlivých alternativ nealkoholický perlivý aperitiv Crodino, jenž se vyrábí v italském regionu Piemont již od roku 1964, a to konkrétně v obci Crodo v provincii Verbano-Cusio-Ossola. Nejjednodušší způsob, jak si Crodino vychutnat, je buď s ledem a plátkem pomeranče, nebo ve formě spritzu, kde vynikne jeho jedinečná hořkosladká chuť.

100 ml Crodino Biondo
50 ml soda

Postup: Přímo do skla – vinno sklenici naplňte ledem, nalijte obsah lahvičky Crodino, doplňte sodou a ozdobte plátkem pomeranče.

Text: Tomáš Mozr
Foto: Anna Postnikova, Campari, Fever-Tree