Ano, i barmani a vlastně vůbec všichni příznivci koktejlové kultury mají svůj svátek, jenž je inspirován první známou definicí koktejlu. Alespoň tak je možné v jednoduchosti popsat ony každoroční oslavy v barech po celém světě. Kdo a kdy ovšem tento svátek inicioval? A proč byl vybrán zrovna 13. květen?

V oblasti koktejlových přelomů se nám málokdy poštěstí, že můžeme říct, že právě zde je prokazatelně česká stopa. Výjimky ovšem potvrzují pravidlo, a tak lze s nadšením podotknout, že za světovým barmanským svátkem lze objevit úsilí týmu Bebop Baru hotelu Radisson SAS Alcron Praha, a to konkrétně barmana a publicisty Alexandra Mikšovice a Gabriely Dítětové, působící toho času v prodejním oddělení hotelu. První oslava Světového dne koktejlu se uskutečnila 13. května 1999. Kromě již zmíněného Bebop Baru a pražského Bugsy’s Baru se k této události připojilo podle Mikšovicova výkladu na padesát barů mezi Venezuelou a Japonskem. Inspirací k prvním oslavám se stala první písemná definice koktejlu.

Definice koktejlu

Na přelomu 18. a 19. století se označení cocktail stále častěji dostávalo do paměti lidí a zejména do denního tisku a literatury. Nejdůležitějším záznamem a předobrazem pro Světový den koktejlu byla však především první písemná definice koktejlu, kterou lze spolehlivě dohledat v reakci editora Harryho Croswella na dotaz čtenáře, očividně republikána, v americkém časopise The Balance and Columbian Repository.

Přestože se daný týdeník vydával pouhých šest let, dne 6. května 1806 se v něm objevilo povzdechnutí kandidáta demokratické strany nad výsledky kampaně, když následně propadl ve volbách v newyorském Claveracku. Mezi svými ztrátami a zisky kandidát uvedl tyto položky: „ZTRÁTY: 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingy, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů, volby, ZISK: žádný.“  O týden později, 13. května 1806, byl otištěn dopis jednoho čtenáře, který útočně reagoval svou otázkou právě na demokratickou kampaň: „Pane, objevil jsem ve Vašich novinách v účtu demokratického kandidáta pod hlavičkou ztrát 25 sklenek cock tailů. Nikdy jsem o cock tailu nic neslyšel. Je to nějaká část této země, nebo nejnovější vynález? Vyjadřuje slovo účinek, který má nápoj na určitou část těla? Má to snad znamenat, že demokraté, kteří ho vypijí, jsou z něj vzhůru nohama a mají tak hlavy tam, kde mají mít ocas? Myslím, že to poslední by mohlo být to pravé řešení, ale jsem připraven počkat s rozhodnutím, dokud se mi nedostane patřičné informace… Před pár lety, kdy demokraté vyřvávali pro Jeffersona a Clintona, stál jeden z předvolebních stánků v New Yorku na místě, kde se běžně prodává zmrzlina. Nálada byla vyprahlá a mrzutá. Bylo třeba ji něčím ochladit. Nyní by bylo možná užitečné je cock tailem prohřát a probudit? … Váš předplatitel“  Editor odpověděl v tom samém čísle na téže stránce a vlastně nevědomky poprvé v tištěné formě popsal „posilující nápoj složený z různých lihovin, cukru, vody a hořkých,“  čímž podle současných měřítek definoval kombinaci, kterou lze označit jako koktejl. Zajímavým dovětkem k definici byl rovněž komentář o charakteru nápoje, jenž se „považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce rázné a nebojacné, jako opijí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: Osoba, která ho spolkne skleničku, je schopna spolknout cokoli.“

Jak oslavit Světový den koktejlu

Popularita tohoto barmanského svátku, o jehož existenci dnes ví jak odborná, tak laická veřejnost, rok od roku roste, což znamená, že se někdy rovnou prodlužuje v celotýdenní oslavy. Tradičně se slaví speciální koktejlovou nabídkou, přípravou starých receptur, tematickými večírky či případně představením nového menu. Jedním z důležitých prvků platinového věku, jak trefně uvedl oceňovaný barman Charles Joly, se zdá být fakt, že koktejlová kultura se už neomezuje pouze na velká města, jakými jsou Londýn, New York, Paříž nebo Tokyo, ale proniká dále do menších měst. Jasně viditelným znakem tohoto jevu poté je i historie oslav Světového dne koktejlu, kdy si tento svátek připomínají nejen pražské bary, ale také bary v Brně, Ostravě, Olomouci, Zlínu, Kroměříži a dalších městech. Doufejme proto, že i letos to bude obzvlášť velkolepé, a tak neváhejte a oslavte tento svátek se skleničkou koktejlu v ruce.

Každý rok přináší renomovaný časopis Drinks International report z padesáti nejlepších barů světa, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. V roce 2022 se podle tohoto žebříčku stal nejoblíbenějším koktejlem Negroni, který tak po mnoha letech sesadil na druhou příčku klasický Old Fashioned. Přikládáme receptury na oba dva. 

Negroni

1 díl (3 cl) Campari
1 díl (3 cl) vermutu Cinzano 1757
1 díl (3 cl) ginu Bulldog

Všechny suroviny odměříme do míchací sklenice, důkladně promícháme a přecedíme do nízké sklenice naplněné ledem. Zdobíme plátkem pomeranče nebo pomerančovou kůrou.

Diplomático Old Fashioned

5 cl rumu Diplomático Reserva Exclusiva
1 cl cukrového sirupu
2 střiky Angostura Aromatic Bitters

Všechny suroviny odměříme přímo do nízké sklenice a důkladně promícháme. Zdobíme pomerančovou kůrou.

Text: Tomáš Mozr
Foto: Campari, Diplomático