V rámci objevování rumového světa vám ambasador Jan Albrecht pravidelně přináší svůj unikátní pohled na jeden vybraný rum. Existují totiž tisíce rumů a stovky variant, jak a s čím rum servírovat. Být objektivní a rumově vzdělaný však obnáší znát rumy všechny. I proto je potřeba neustále ochutnávat a postupně objevovat jednotlivé zajímavosti ze světa rumu. Pro tentokrát se pozornost obrací k rumu Millonario 10 Aniversario Reserva, který představuje ryzí poklad z Peru.

Jan Albrecht a Millonario 10 Aniversario Reserva

Něco málo pro přehled

Millonario 10 Aniversario Reserva je typický rum španělských tradic, jenž v sobě nese sladkost, eleganci, ale i bohatost, a přesně takové rumy, které od takovýchto tradic očekáváme. Tento rum byl vytvořen u příležitosti deseti let od založení značky. Jedná se o rum, jenž navrhl Fabio Rossi a globální ambasador Mario Navarro, kteří se nadchli pro ony svěží, aromatické a lehké rumy z peruánské destilerie Prolisa, což je jedna ze tří destilerií, které reprezentují severní oblast Peru. Dělají se tam pouze rumy z melasy a v současnosti představují největší a nejtypičtější zástupce, které můžeme z Peru ochutnat. Jde o blend dvou rumů, v němž dvě třetiny tvoří rumy zrající šest let v dubových sudech po americké whiskey z Heaven Hill v Kentucky. Ty dodávají danému blendu mimo jiné lehký a svěží charakter s tóny vanilky a banánu. Zbývající část blendu zastupují rumy zrající v sudech po oloroso sherry po dobu deseti let. Ty naopak dodávají blendu plnost, strukturu a komplexitu, která rumu ze své podstaty přináší sušší a vinný charakter.

Millonario 10 Aniversario Reserva

Barva a vůně

Barva odpovídá typickým španělským rumům, kdy má v sobě zakomponované cihlově načervenalé tóny, což už nám předem napovídá, že se bude jednat o jemně nasládlý rum, při jehož výrobě zřejmě producenti využili jeden z typů sudů po fortifikovaném víně, jako je sherry, portské nebo madeira. Pokud se ale jedná o sherry, jako v tomto případě, napoví nám právě tyto sudy, že výsledný rum bude vynikat jemností, elegancí a tóny sušeného ovoce, což lidé obvykle na rumech milují nejvíce. Ve vůni tento rum oplývá ořechy a náznaky kávy.

Chuť

To, co jsme mohli cítit v rámci aroma, chuť jen podtrhuje. Všechny vjemy se nám tedy v ústech umocní, a můžeme proto vnímat tóny čokolády, rozinek, sušených švestek i meruněk. To, co doporučuji, je nechat takovéto typicky španělské blendy déle v ústech a nechat naplno rozvinout.

Dochuť

Tento rum je krásnou ukázkou, kdy vám perzistence pomůže rozlišit jednotlivé vrstvy v blendu. Navzdory tomu, že jasně víme, že můžeme očekávat dvě roviny chuti. Je to právě dochuť, která nám je pomáhá rozeznat a vychutnat.

Jan Albrecht a Millonario 10 Aniversario Reserva

Osobní poznámka

Pro mne tento rum vyjadřuje zejména slavnostní příležitosti a okamžiky, kdy si chcete užít tu maximální chvíli nejen s přáteli, ale také s rumem. Jestli se k něčemu opravdu hodí stran párování s jídlem, tak to je poté cokoli, co v sobě má šťavnaté tóny lesního ovoce. Pokud jste tedy milovníky ovocných dortů, palačinek nebo dezertu panna cotta s lesními plody, je pro vás tento rum opravdu jako dělaný. Nesmíme ale zapomínat, že se díky tónům sušeného ovoce však hodí například také k paštikám a dalším podobným specialitám.

Millonario 10 Aniversario Reserva

Co je obzvláště důležité vyzdvihnout je skutečnost, že právě takovéto rumy španělského typu, zrovna jako je Millonario 10 Aniversario, skvěle doplní širokou škálu pokrmů, a stanou se díky tomu doslova univerzálním rumem. Je jedno, zda si dáte rybu, drůbeží maso nebo výrazně kořenné hovězí, či zda sáhnete po něčem z mexické kuchyně, kdy i pálivá jídla sladkost rumu krásně utlumí a neutralizují. Všechny dané faktory navíc ovlivňují i důvod, proč jsou tyto rumy vyhledávány též ve světě doutníků, kde to působí podobně. Čím máte výraznější doutník, tím lepší je pro kuřáky doutníků sáhnout po sladších a ovocnějších destilátech, kterými mohou neutralizovat chuť kouře. To potvrzuje i typický jev v Karibiku, podle kterého si lidé zpravidla kávu nesladí, dají-li si ale doutník, bez váhání si náhle svou kávu osladí klidně i pěti lžičkami cukru. I proto je Millonario 10 Aniversario Reserva ideálním rumem pro všechny cigar cluby.

Text: Jan Albrecht
Foto: Anna Postnikova