Den svatého Patrika je nejdůležitějším irským svátkem, který se dlouhodobě těší velké podpoře nejen v samotném Irsku, ale doslova po celém světě. Málokdo si jej však spojuje s šířením křesťanství a daleko častěji tento svátek symbolizuje čas plný zábavy, kdy je již možné začít vítat jaro a s radostí si vypít svůj trojlístek štěstí.

Tento svátek se slaví každý rok na počet svatého Patrika, který je patronem Irska. Svatý Patrik pocházel z Británie, která tehdy spadala pod nadvládu Římské říše. Byl křesťan, misionář a mnich, jenž pocházel ze vznešené velšské rodiny. Jeho původní jméno bylo Maewyn Succat. V 16 letech byl unesen otrokáři do Irska, kde strávil dlouhých 6 let. Během svého života v otroctví našel silnou víru v Boha. Po 6 letech se mu podařilo utéct zpět domů do Británie. Následně se stal mnichem a jelikož věřil, že ho Bůh povolal k šíření křesťanství v Irsku, vrátil se do Irska jako katolický misionář. V druhé polovině 5. století zakládal kláštery, kázal a křtil. V období jeho smrti bylo křesťanství rozšířeno již téměř po celém Irsku.

Na jeho počest byl tedy zaveden svátek svatého Patrika, který symbolizuje zelený trojlístek. S jeho pomocí svatý Patrik údajně objasňoval teorii o svaté Trojici. Svatému Patrikovi se přezdívalo Apoštol Irska nebo též Věrozvěst Irska a měl opravdu nesmírný podíl na rozšíření křesťanství po celém Irsku. Předpokládaný den jeho úmrtí je 17. března, proto se svátek slaví v tento konkrétní den. Daný obyčej se dále rozšířil do Spojených států amerických, Kanady, Austrálie a také do Evropy.

I u nás v České republice se tento svátek těší veliké oblibě. Nemáme jej však tolik spojený s oslavou šíření křesťanství v Irsku, ale spíše s velkou akcí, při které se vše zahalí do zelené barvy, hraje skvělá muzika, při které popíjíme pivo, whiskey či rum s přáteli a tančíme až do ranních hodin.

Svou oslavu si tak můžete užít například s whiskey Bushmills, která je nejstarší licencovanou irskou palírnou a která vyniká jemnou chutí, plynoucí z vysokého podílu sladového ječmene a z trojité destilace.

Pokud si naopak budete chtít náležitě připomenout ušlechtilý odkaz svatého Patrika a jeho význam pro Irsko, pak se nabízí whiskey Teeling, neboť rodina Teelingů je známá pro svou vizi dělat věci jinak a jejich whiskey jsou tomu důkazem. Neváhejte tudíž ochutnat třeba Teeling Small Batch, jenž vás díky zrání v sudech po jihoamerických rumech tóny vanilky, dřeva a koření.

Text: Jiří Naller, Tomáš Mozr
Foto: Bushmills, Teeling