Je mladý, popový a býval velmi trendy a chic. Tak by bylo možné popsat onu světle růžovou kombinaci citrónové vodky, pomerančového likéru, čerstvé limetové šťávy a brusinkového džusu. To je drink, jenž v rukou třímala Madonna i protagonistky slavného seriálu Sex ve městě. A proč se přestal pít? Snad se jen spálil o světla reflektorů a nyní znovu čeká na svou příležitost.

Navzdory tomu, že s myšlenkou dne oslavujícího koktejl Cosmopolitan, který se dnes slaví 7. května, přišla americká spisovatelka Jace Shoemaker-Galloway, většina barmanů si tento svátek spojí s osobností Dalea DeGroffa, který sice ani tento koktejl nevymyslel, ale skvěle zpropagoval svou malou senzací – flambováním pomerančové kůry.

Jednu z prvních zmínek o koktejlu Cosmopolitan můžeme postřehnou v knize Pioneers of Mixing at Elite Bars 1903-1933, kde byl drink v roce 1934 popsán jako spojení ginu, Cointreau, citrónové šťávy a malinového sirupu. Skutečné „počátky“ Cosmopolitanu ovšem sahají na konec 60. let, kdy se v brožurách značky Ocean Spray objevila reklama na koktejl Harpoon, ve kterém jasně dominovala brusinková šťáva nad vodkou či světlým rumem. Vše bylo servírováno na led a doplněno sodou se střikem limetové nebo citrónové šťávy. Až časem se z drinku měl stát Cape Cod, jež odkazoval na mys při pobřeží amerického státu Massachusetts.

Ach, jak kosmopolitní

Třebaže se může zdát východní pobřeží jako ideální místo pro vznik koktejlu Cosmopolitan, neboť právě Massachusetts zaujímá ve Spojených státech první místo v produkci brusinek. Podle řady svědectví se v 70. letech dostala kombinace vodky, triple secu, limetové a brusinkové šťávy až do San Francisca, kde se receptura stala přímo hitem mezi místními homosexuály. Aby ale vše nebylo úplně jednoduché, svůj nárok uplatňuje rovněž Neal Murray, který tvrdí, že Cosmopolitan vytvořil v roce 1975 ve steakhousu Cork & Cleaver v Minneapolis, když první host, jenž ochutnal jeho vylepšení klasického Kamikaze, zvolal: „Ach, jak kosmopolitní.“

Když vám život dává citróny

Ať už věříte pragmatickému pohledu či romantické rozpravě, faktem zůstává, že koktejl Cosmopolitan je neodmyslitelně spojený s citrónovou vodkou, konkrétně s Absolut Citron, která se ve Spojených státech začala distribuovat v roce 1988. Koktejlový historik a publicista Gary Regan přisuzuje proto původní myšlenku Cosmopolitanu barmance Cheryl Cook, která jej měla namíchat někdy mezi rokem 1985 až 1986. Impulsem prý bylo vyčerpání z toho, jak lidé spíše toužili po nápoji ve skleničce na Martini než po samotném koktejlu. Proto vymyslela drink, jež by vypadal skvěle a chutnal každému. Třebaže spousta autorů poukazuje na to, jak mohl Cosmopolitan vzniknout, když ještě vodka Absolut Citron nebyla ani na trhu, často zapomínají, že před oficiálním uvedením na trh byla vodka testována právě v Miami. Otázkou však je, zda by ono zkoušení produktu probíhalo dva až tři roky.

Způsob, jak ohromit

Ať tomu bylo jakkoliv, do všeobecného povědomí tento koktejl uvedl v roce 1987 Toby Cecchini v populárním baru Odeon na Manhattanu. Podle vlastních slov se k němu kombinace s Rose’s Lime Juice a Rose’s Grenadine dostala skrze jeho kolegyni, Melissu Huffsmith. Ta se údajně s recepturou seznámila díky příteli a jeho cestě do Miami. Pochopitelně ji později s nadšením prezentovala kolegům v Odeonu, kde si ji Cecchini upravil, když použil nově dostupnou citronovou vodku, brusinkový džus a věci, které měli běžně připravené pro čerstvé Margarity. Jak Cecchini později připustil: „V podstatě nešlo o žádný průlom. Bylo mi dvacet pět let a vymýšlel jsem koktejl, abych ohromil servírku. Zprvu to byl drink pouze pro personál, ale pak si jej začali objednávat i hosté.“  Jeho zásluha tudíž zřejmě tkví v tom, že vymyslel Cosmopolitan tak, jak jej známe dnes, verzi, kterou má každý na mysli, když si jej chce objednat.“

Jak nejlépe oslavit den koktejlu Cosmopolitan

Bezpochyby neuděláte chybu, pokud na Cosmopolitan vyrazíte do vašeho oblíbeného baru. Budete-li si ovšem chtít připravit tento koktejl sami pro sebe, není třeba se držet při zemi, neboť tato oslava si žádá kosmopolitní charakter vytahující vás až nad střechy mrakodrapů.

Odpovědí tak může být Grand Cosmopolitan.

GRAND COSMOPOLITAN

40 ml vodky*
15 ml pomerančového likéru Grand Marnier
15 ml čerstvé limetové šťávy
30 ml brusinkového džusu

Postup: Všechny ingredience nadávkujeme do šejkru a naplníme ledem. Dobře protřepeme a scedíme do větší koktejlové sklenice. Ozdobíme osminkou limety.

* Domácí citrónová vodka
Navzdory tomu, že v originální receptuře byla použita citrónová vodka, v rámci barů se tento fakt později v tichosti úspěšně přecházel a používala se pouze obyčejná vodka. Nemáte-li tedy k dispozici originální citronovou vodku, nezoufejte. Stačí do lahve vodky přidat oloupanou kůru z jednoho citronu a nechat po dobu 24 hodin macerovat. Dbejte ale na to, aby tato kůra byla zbavena bílé spodní vrstvy, aby vám do vodky nepronikla nežádoucí hořkost.

Text: Tomáš Mozr, Jiří Naller
Foto: Warehouse #1