V rámci objevování rumového světa vám ambasador Jan Albrecht pravidelně přináší svůj unikátní pohled na jeden vybraný rum. Existují totiž tisíce rumů a stovky variant, jak a s čím rum servírovat. Být objektivní a rumově vzdělaný však obnáší znát rumy všechny. I proto je potřeba neustále ochutnávat a postupně objevovat jednotlivé zajímavosti ze světa rumu. Pro tentokrát se tedy přeneseme na Jamajku, a to konkrétně za vyhlášeným osmiletým rumem Hampden Estate.

Něco málo pro přehled

Vítejte v jamajském světě, jehož nedílnou součástí je osmiletý rum Hampden Estate. Ten je základním stavebním kamenem produktů z této destilerie, jejíž historie sahá až do poloviny 18. století. A jestli jsem se někdy toužil do nějaké palírny v životě podívat, protože se tam dělá všechno úplně jinak, tak právě takovou destilerií je Hampden. Tato návštěva se mi nakonec podařila, a realita dokonce předčila má očekávání. Když si vezmete skleničku a společně si přivoníme, ucítíte přesně takovou atmosféru, kterou cítíte nejen uvnitř destilerie, ale rovněž v jejím okolí, kdy se fermentační tóny a kvasné kultury nesou vzduchem na několik desítek metrů. Zkrátka naprosto úžasný a nezapomenutelný zážitek. Ne nadarmo je také destilerie Hampden celosvětově proslulá, což je dáno nesmírně komplexní technikou výroby aromatických rumů s neobyčejně vysokou hladinou esterů. Když si tedy přivoním k jakémukoliv rumu Hampden, vždy mi to připomene veškeré detaily spojené s tímto místem, od používání lokální pramenité vody, přes přírodní „divokou“ fermentaci, až po výlučné destilování na kotlíkových destilačních zařízení a následné zrání v tropických podmínkách.

Kultivovanost, elegance, styl – to jsou průvodní jevy tohoto rumu oproti konkurenční, nedaleké palírně Long Pond, která vyniká těžšími techničtějšími tóny, díky čemuž je rovněž velmi vyhledávána mezi milovníky rumu. Zajímavostí je, že například nenaředěná forma rumu Hampden se používá pro výrobu věhlasných francouzských parfémů značek Prada nebo Chanel, protože právě v něm obsažené aromatické látky jsou nositeli toho nejsilnějšího aroma. Zároveň je dobré vědět, že podle klasifikace, kterou vypracoval rumový odborník Luca Gargano, se jedná o Pure Single Rum. To všem fanoušků říká, že se jedná o rum vyrobený z melasy či koncentrovaného třtinového sirupu, který byl vyroben výhradně kotlíkovou destilací, přičemž rum zároveň musí pocházet výhradně z jedné destilerie, potažmo tzv. majetku dané společnosti (estate). Je to tudíž neskutečný zážitek, kdy můžete vychutnat tento jedinečný terroir, který z tohoto místa doslova sálá. Mám před očima rovněž Great House, sídlo skotské aristokratické rodiny Stirlingů, která položila základy pro výrobu věhlasných rumů z oblasti Trelawny na severu Jamajky.

Barva a vůně

Už když si k tomuto jantarově zbarvenému rumu přivoníte, prakticky ihned ucítíte záplavu ovocných a květinových tónů, které jsou kromě Jamajky typické též pro clairin z Haiti. U Hampdenu je velmi cítit, že se při fermentaci využívá i tzv. dunder, což je intenzivní složka, která dodává rumu nezaměnitelné tělo a vytváří onu specifickou atmosféru, která tento rum obklopuje. Aroma je totiž natolik intenzivní a výrazné, že předčí veškerá očekávání. Většinou je v místnosti cítit na metry daleko. Proto jste-li začínající rumoví fanoušek, doporučuji si rum kápnout na ruku a nechat rozvonět na kůži, aby se vám postupně otevřely všechny ty jemné tóny ananasu, mučenky, kandovaného ovoce, banánů a koření.

Chuť

Chuť je doslova explozí pocitů a často bere slova z úst. Tento rum má výraznou chuť, kdy se nejprve do popředí dostávají hřebíček, skořice a banány, aby vzápětí nastoupily olejové tóny.

Dochuť

Hampden je charakteristický svou komplexní, a především dlouhotrvající dochutí. A musím se přiznat, že tento styl rumů je mi v poslední době velmi blízký.

Osobní poznámka

To, co je na Hampden Estate opravdu krásné, je skutečnost, že při ochutnávání můžete krok za krokem rozklíčovat vlastně všechny fáze výrobního procesu, mimo jiné samovolnou fermentaci, kdy cítíte všechny rozkvašené druhy ovoce, včetně těch tropických, které se v okolí Hampdenu pěstují. Jedná se tedy o mango, papáju, ananas a další. Právě takové rumy jsou vynikající nejen samostatně, ale také jako základ do různých punčů a mnoha dalších koktejlů.

Text: Jan Albrecht
Foto: Anna Postnikova