V rámci objevování rumového světa vám ambasador Jan Albrecht pravidelně přináší svůj unikátní pohled na jeden vybraný rum. Existují totiž tisíce rumů a stovky variant, jak a s čím rum servírovat. Být objektivní a rumově vzdělaný však obnáší znát rumy všechny. I proto je potřeba neustále ochutnávat a postupně objevovat jednotlivé zajímavosti ze světa rumu. Pro dnešek se pohled ubírá směrem k limitované edici od značky Cihuatán, která opět čerpá inspiraci v mayské mytologii a tentokráte přichází s příběhem plným kukuřice a kakaa.

Jan Albrecht a Cihuatán Alux

Něco málo pro přehled

Vítejte v Salvadoru, kde jsou místní rumy Cihuatán inspirovány stejnojmenným údolím, v němž kdysi stálo velké město původních obyvatel, kteří byli příslušníky mayské civilizace. Přestože se jedná o relativně mladou palírnu, založenou v roce 2004, společnost Licorera Cihuatán už pro rumové fanoušky rozhodně není žádnou velkou neznámou. Samotný výraz „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil doslova „zem za spící ženou“ a odkazuje na legendu o bohyni, která před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán, aby tamní půdu obdařila hojností a úrodností. I proto není překvapením, že rumy Cihuatán kráčí ruku v ruce s tradicemi nejstarší civilizace na americkém kontinentu. Na rozdíl od jiných značek však jejich výroba začala trochu neobvykle. Značka totiž nezačala základní řadou, ale naopak odstartovala svou produkci limitovanými edicemi. Světu tak představila edice a teprve potom poskládala základní řadu, kde jsou rumy Indigo, Cinabrio, Sahumerio, Xaman.

Limitované edice rumu Cihuatán dlouhodobě světu přibližují okouzlující příběhy mayské historie, což je vždy patrné už podle etikety, která na fanoušky dané emoce přenáší. Cihuatán Alux reprezentuje novou limitovanou edici pro rok 2022, která je inspirována mayskými bohy ochraňujícími plantáže. Ti se nazývají Aluxové a odpradávna jsou ochránci polí a plodin, které na nich rostou. Mezi ty tradiční patří káva, kukuřice a později také cukrová třtina. Tyto plodiny se pochopitelně odráží i v chuti tohoto produktu, kde zcela jasně propagují tóny kukuřice, pražené kávy a čokolády, které můžete objevovat v rafinovaně navržené etiketě.

Za současnou chutí rumů této společnosti stojí master blenderka Gabriela Ayala, která má neskutečný cit vyjádřit rumem emoce, kdy neklade ani tolik důraz na věk rumů či výběr sudů, ale především na dojem, jenž si člověk z popíjení rumu odnáší. Právě tento aspekt je nejvýraznější charakteristikou rumů Cihuatán, kdy je Gabriela Ayala schopna přenášet historické i mytologické výjevy do chuťového projevu jednotlivých rumů. Cihuatán Alux je patnáctiletý rum, který zrál v sudech po oloroso sherry a po koňaku. Pro rumové fanoušky je to zajímavé kvůli chuťovému profilu. Využije-li totiž sud po koňaku, zpravidla přináší jemnou sladkost, ale také vyzdvihuje květinové tóny, což je tento konkrétní případ.

Jan Albrecht a Cihuatán Alux

Barva a vůně

Barva tohoto rumu zcela koresponduje s etiketou a celkovou prezentací této limitované edice, která vyzdvihuje tradiční mayské plodiny. Vůně a chuť by měli vyjadřovat mayský nápoj atole, což je teplý nápoj z kukuřičné mouky, vody nebo mléka, třtinového cukru a koření, obzvláště skořice. Ve vůni je cítit náznak, který je patrný u starých koňaků. Toto ovocné aroma s jemně kořeněným závěrem mi lehce připomíná některé rumy z australské destilerie Beenleigh, která taktéž využívá sudy po jejich australské brandy. Když následně se skleničkou lehce zakroužíte a rum trochu rozbouříte, tak začne vystupovat aroma pražené kávy a vůně popcornu.

Chuť

Sladkost je v chuti navzdory očekávání o něco nižší. Přesto lze již od počátku nasládlé tóny jasně identifikovat a k tomuto rumu to přirozeně patří. Hned po pár vteřinách začne ale aroma gradovat, začne se prodlužovat perzistence a zvýrazňovat chuť. Jak napovídala vůně, projevují se v chuti především tóny pražené kukuřice a čokoládové pěny, ale také můžete objevit zázvor či skořici. Zajímavým prvkem je rovněž mírná slanost a oříšková olejnatost evokující kešu.

Jan Albrecht a Cihuatán Alux

Dochuť

Zatímco v chuti se tento rum vyvíjí od sladkosti až po elegantní kořenitost, závěr této limitované edice jasně odkazuje na kukuřici, a to konkrétně na sladký popcorn chutnající po karamelu. V ústech zůstává středně dlouho a spíše zvolna připraví patro k dalšímu napití.

Osobní poznámka

Rok co rok upoutává Cihuatán pozornost rumových fanoušků a neustále stupňuje možnost prožitku z ochutnaného rumu. Jinak tomu není ani v edici pro rok 2022, která vskutku více než důstojným darem bohům. Kromě krásného designu bych vyzdvihl zejména vůni a chuť, která člověka hned v úvodu uchvátí, a to primárně proto, že obdobný charakter u jiných rumů nenajdete.

Cihuatán Alux

Text: Jan Albrecht
Foto: Anna Postnikova