Historie plantáží Trois Rivières, pro jejichž název byly inspirací tři řeky, Bois d’Inde, Oman a Saint Pierre, sahá do roku 1660. Od 18. do 20. století se produkce plantáží, jejichž území bylo zmíněnými řekami ohraničeno, specializovala na výrobu cukru. Postupem času se zde začal vyrábět také rum a od 20. století se tady produkce rumu stala výhradní aktivitou.

Plantáže Trois Rivières těží z mimořádné geografické polohy, která dodává zdejším vyrobeným rumům unikátní charakter a bohatou chuť. Více než 1 700 akrů půdy je situováno na jihu ostrova v jeho nejslunečnější přímořské oblasti, kde vanou vlídné pasáty. Cukrová třtina tady roste na jílovitém podloží, které je kamenité a bohaté na hořčík, zatímco se její kořeny koupou v mořské vodě. Toto prostředí dodává rumům Trois Rivières obdivuhodný obsah cukru a mimořádně jemný, velmi bohatý senzorický profil.

Pro výrobu rumů Trois Rivières jsou používány neměnné výrobní postupy, jejichž historie sahá až do 18. století, kdy vedle cukrovaru začal rod Marraud des Grottes na plantážích Trois Rivières také s destilací rumu. Tyto jedinečné metody umožnily vyvinout unikátní know-how, díky němuž se značka Trois Rivières stala jednou z předních značek ve světě rumů. Všechny metody výrobního procesu, od sklizně cukrové třtiny až po blending a staření zrajících rumů, vytvářejí jedinečný chuťový profil rumů Trois Rivières.

Sklizeň cukrové třtiny začíná v únoru. Pro získání co největší čistoty a aromatické svěžesti je třtina sklízena v období, ve kterém disponuje nejvyšším obsahem cukru. (10 % je sklízeno ručně). Pro uchování čerstvosti a ryzosti šťávy jsou rostliny v průběhu následujících 24 hodin zpracovány rozemletím. Takto získaná šťáva se nechá zkvasit neboli fermentovat. Samotná fermentace pak probíhá v otevřených kádích a destilace pod dohledem mistra destilace Henryho Vicrobecka ve vysokých destilačních kolonách s 22 talíři. Tento proces umožňuje získat paletu velmi jemných vůní a chutí. Zpracování cukrové třtiny i destilace probíhá v destilerii La Mauny, která patří rovněž skupině Chevrillon. Sem byly v roce 2004, kdy byla výroba na Trois Rivières ukončena, převezeny i obě  původní destilační kolony.

Značka, v jejímž znaku je starý větrný mlýn, je velmi uznávaná pro kvalitu svých vyzrálých rumů a vzácných ročníkových rumů s chutěmi koření a sušeného ovoce. Zrání probíhá v klidu a přítmí skladů po dobu desítek let. Škálu rumů Trois Rivières tvoří široká, harmonická a elegantní řada vyzrálých, robustních a komplexních rumů, které vznikají díky znalostem a schopnostem sklepmistrů, kteří pro značku pracují více než 15 let.

V důsledku unikátních zkušeností a znalostí pocházejících z bohatství půdy a historického dědictví je Martinik proslulý jedinečnou kvalitou rumů typu agricole, které se vyrábějí z čisté šťávy cukrové třtiny. Rhum Agricole je druh rumu certifikovaný francouzskou značkou kvality AOC*, tedy značkou deklarující a garantující původ produktu. Označení AOC můžete nalézt na etiketách těch láhví rumů z Martiniku, při jejichž výrobě byla dodržena stanovená pravidla v každé etapě výrobního postupu. Rumy Trois Rivières mezi ně samozřejmě také patří.

Kvalita a elegance rumů značky Trois Rivières byla již mnohokrát uznána a oceněna na největších světových soutěžích. Bílé rumy jsou vyhlášené pro svůj svěží minerální charakter a ovocnou, květinovou chuť, zatímco stařené a ročníkové rumy, které vytvářejí značce její reputaci, jsou známé pro svůj bohatý, robustní aromatický profil. Díky této vynikající kvalitě byla značce Trois Rivières udělena cena francouzského ministerstva zemědělství “Prix de l’Excellence“, oceňující výjimečnou kvalitu těchto rumů spolu s uznáním jedinečného know-how výroby.

LUCA GARGANO NAPSAL VE SVÉ KNIZE ATLAS DU RHUM O TROIS RIVIÈRE A DESTILERII LA MAUNY, KDE SE RUMY TROIS RIVIÈRE VYRÁBÍ, NÁSLEDUJÍCÍ MATERIÁL.

TROIS RIVIÈRES, majitel SKUPINA CHEVRILLON / založena 1891

Rum Trois Rivières (Tři řeky) má své kořeny v počátcích kolonizace Martiniku. V roce 1660 si Nicolas Fouquet, vrchní finanční správce krále Ludvíka XIV., přisvojil obrovskou koncesi na 2000 hektarů od obcí Le Diamant až po Sainte-Luce. O rok později však upadl v nemilost a byl uvězněn. Po různých změnách vlastnictví tento pozemek v roce 1770 získali tři cukrovarníci. V roce 1785 se dostal do rukou rodu Marraud des Grottes, který zde jako první destiloval rum. V roce 1905 se jeho vlastníkem stal Amédée Aubery. Ten skončil s cukrovarnictvím a věnoval se výhradně produkci rumu. V roce 1940 byla na Diamant převezena různá zařízení z palírny Dizac. Na Trois Rivières se věnovali výhradně zemědělskému rumu. Bývalý vlastník Marraud des Grottes se ujal kontroly podniku v roce 1953 a za dobu jeho vedení se mu podařilo získat značku Duquesne. V letech 1953 až 1972 se rum Trois Rivières uváděl na trh pod značkou Duquesne. V roce 1976 kupuje palírnu skupina Martini a Rossi a zcela ji zmodernizuje. Značku Trois Rivières znovu uvádí na trh, v sortimentu s označením letopočtu, což tomuto rumu dopomohlo ke světové proslulosti.

Z nejzajímavějších ročníků jmenujme ročníky 1953, 1964, 1969 a 1977, které se uvádějí mezi nejlepšími páleními starých zemědělských rumů. V roce 2004 palírna uzavřela své brány a výroba se přestěhovala na La Mauny, kde ještě fungují obě původní destilační kolony.

LA MAUNY - Rivière-Pilote, 97211, majitel SKUPINA CHEVRILLON / založena 1891

Surovina / čerstvá šťáva cukrové třtiny
Sklad / 4 200 sudů (z toho 3 000 pro La Mauny a 1 200 pro Trois Rivières)

Nejjižnější z ještě funkčních palíren* získala své jméno po poradci odvolacího soudu na Martiniku, po Josephu Ferdinandu Poulainovi, hraběti z Mauny, vlastníkovi pozemků Rivière-Pilote od roku 1749. Zde se nacházel cukrovar již od roku 1680, tehdy byl ve vlastnictví rodiny Laurentových. Po cukrové krizi ho v roce 1883 odkoupila rodina Codé, která se vzhledem ke zvýšení ceny cukrové třtiny přepravou z pole do ústřední továrny v Marin rozhodla, že se pokusí destilovat zemědělský rum.

V roce 1923 tuto destilerii zakoupili bratři Théodore a Georges Bellonieové, kteří vydělali peníze jako obchodníci s rumem ve Fort-de-France, zmodernizovali ji a nahradili starý destilační pot still novou kreolskou kolonou. Ta se používala až do roku 1970. Ze 170 hektarů pozemku bylo pouze 65 osázeno třtinou, protože tamější terén je mimořádně zvlněný. V padesátých letech minulého století se zdejší rum začíná stáčet do lahví přímo v palírně a získává významné místo na trhu. Po smrti Georgese v roce 1969 se Théodore spojí s rodinou Bourdillon. A tak vzniká skupina BBS: Bellonnie, Bourdillon a synové – La Mauny. Ta začne tím, že upraví pole tak, aby je bylo možné obhospodařovávat strojově, a postaví novou palírnu několik set metrů od té staré. Zvýší kapacitu drcení třtiny a odkoupí zpět zařízení palírny Saint-James v Acajou, které bylo mimo provoz od roku 1958. Z iniciativy BBS byla zahájena dlouhá jednání a podniknuty kroky, které skončí založením značky AOC Martinique, vyhrazené zemědělským rumům pocházejícím z tohoto ostrova. V roce 1994 jí Martini a Rossi postupují palírnu Trois Rivières, kde se také vyrábí rum Duquesne, který je v čele tehdy prodávaných rumů na Martiniku. V roce 2003 byla palírna Trois Rivières zavřena. Destilační kolony odsud byly odvezeny do Rivière-Pilote. V roce 2007 ji kupuje Quartier Français a pak v roce 2011 skupinu BBS kupuje La Martiniquaise, která ji zase prodává v roce 2012 skupině Chevrillon, jelikož antimonopolní úřad nedovolil vlastníkovi značek Dillon, Old Nick a Saint-James vlastnit skoro 60 % antilských rumů.

Rum Trois Rivières se destiluje v koloně Savalle s 22 patry, která již fungovala v palírně v Sainte-Luce. Rum Duquesne se vaří v koloně Brument z roku 1992. La Mauny dozrává v sudech z francouzského dubu. Pro rum Trois Rivières se používají sudy po bourbonu. Současné zásoby ve dvou skladech pro zrání rumů tvoří přibližně 3 000 sudů s rumy pro La Mauny a 1 200 sudů s rumy pro Trois- Rivières. Andělský podíl se odhaduje na 8 % ročně. Celková roční produkce činí asi tři miliony litrů 55% alkoholu. Sortiment La Mauny si zachovává původní vzhled u klasického bílého 45° rumu, zatímco sortiment starých rumů se dnes uvádí na trh v elegantní nové lahvi.
Kromě starých, velmi starých, VSOP a XO rumů se dnes uvádějí na trh ročníky 1995 a 1998.

HISTORIE

  • 1749 Ferdinand Poulain, hrabě z Mauny, získává pozemek a cukrovarnickou budovu
  • 1883 V cukrovaru se již vyrábí malé množství tafie. Odkoupil ho rod Codé
  • 1923 Théodore a George Bellonnie kupují palírnu: 170 hektarů
  • 1929 Modernizace: Instalace kolony (místo destilačního zařízení typu Pere Labat), mlýnů a parního stroje
  • 1950 Nové lahve tištěné sítotiskem mají velký komerční úspěch
  • 1970 Vznik skupiny BBS, kterou tvoří rody Bellonnie a Bourdillon, což jsou obchodníci z Bordeaux
  • 1977 Uvedení na francouzský trh
  • 1984 Stavba nové palírny vybavené čtvrtým mlýnem, třemi kolonami a novým kotlem.
  • 1994 Skupina BBS získává značku Trois Rivières, která se následně bude, stejně jako rum Duquesne, vyrábět v destilerii La Mauny
  • 1996 La Mauny získává AOC
  • 2003 Uzavření Trois Rivières, jejichž alembiky (s destilačním zařízením pro rum Duquesne) se stávají součástí La Mauny
  • 2007 Odkupuje ji Quartier Français
  • 2011 Odkupuje ji La Martiniquaise
  • 2012 Skupina La Martiniquaise se rozhodla prodat La Mauny skupině Chevrillon

Text: Jakub Janeček a Trois Rivières 
Foto: Trois Rivières 

Skoro všechny tři řeky, které byly inspirací pro název značky Trois Rivières, již v průběhu staletí vyschly. Je dobře, že podobný osud nepostihl během četných majetnických peripetií i stejnojmenné rumy. Máme tak možnost ochutnat agricole rum v jeho následujících verzích.