Společnost Maison Ferrand nedávno oznámila změnu jména své rumové značky Planteray (dříve Plantation). Nyní přichází na trh první produkt pod novým označením, Planteray Cut & Dry. V láhvi se ukrývá 100% barbadoský řemeslný rum s infuzí místního kokosu.

Limitovaná edice Planteray Cut & Dry je výsledkem čtyř let experimentů. Vznikla téměř stovka receptur, než se podařilo najít tu pravou. Takovou, v níž barbadoský rum a kokos tvoří perfektní harmonii.

Blend rumů z melasy vyrobených v barbadoské palírně West Indies Rum Distillery doplňuje ručně sbíraná dužina kokosového ořechu. Ta se rozkrájí a nechá přirozeně usušit, aby si zachovala svou intenzivní kokosovou chuť. Poté se zčásti naloží do nestařeného rumu vydestilovaného v koloně a zčásti do rumu vydestilovaného v kotlíku. Nakonec se infuze smísí s rumem stařeným až 3 roky. Při výrobě se kokosem opravdu nešetří – na jeden litr rumu připadá jeden celý kokosový ořech.

Výsledný destilát má intenzivní kokosové aroma s nádechem vanilky a skořice. V chuti, která navazuje na vůni, se vedle kokosu projeví tóny banánu, zeleného zázvoru, melasy a čerstvých bylinek. Kokos je patrný i ve velmi dlouhém závěru, spolu se špetkou vanilky a pepře. Dosáž je 30 g/l.

100% Barbados

Ve třtinovém destilátu Planteray Cut & Dry je zachycena esence Barbadosu. Pro její dosažení se West Indies Rum Distillery spojila s místními pěstiteli kokosových ořechů. Spolupráce a zajištění dostatečného množství lokálních ořechů bylo možné díky Karibskému institutu pro výzkum a rozvoj zemědělství a programu Mezinárodního obchodního centra Alliances for Action. Investice palírny do místních komunit a podpora růstu zemědělského sektoru zabezpečila udržitelné dodávky kokosů pro výrobu této novinky. Přesto trvalo další dva roky od vyvinutí receptury, než farmáři mohli garantovat dostatek kokosů i pro exportní trhy. I proto v roce 2024 dorazí na český trh jen 2 880 láhví.

Planteray Cut & Dry Piña Colada

The Planteray Cut & Dry Piña Colada

60 ml Planteray Cut & Dry
100 ml čerstvé ananasové šťávy
20 ml kokosového pyré
15 ml čerstvé limetové šťávy
7 ml smetany

Všechny ingredience nadávkujte do mixéru. Přidejte půl sběračky drceného ledu a rozmixujte. Servírujte ve sklence typu highball spolu s papírovým brčkem.

Text: Soňa Hanušová
Foto: Planteray