Limitované edice rumu Cihuatán světu přibližují okouzlující příběhy mayské historie. Cihuatán Alux představuje novou limitovanou edici pro rok 2022. 

Rumy Cihuatán jsou inspirovány stejnojmenným údolím v El Salvadoru, kde kdysi stálo velké město. Město postavili Mayové, původní obyvatelé, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mimo jiné matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci. 

Archeologické naleziště v údolí Cihuatán

ZE ZEMĚ ZA SPÍCÍ ŽENOU

Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.

El Salvador je jedna z nejmenších zemí světa, která nemá jako jediná ze zemí Střední Ameriky přístup ke Karibskému moři. Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu. 

Údolí Cihuatán

JEDINÁ PALÍRNA V ZEMI

Rumy Cihuatán jsou vyráběny v palírně založené v roce 2004, která je jedinou palírnou v zemi. Za jejím vznikem stojí tým z cukrovaru Ingenio La Cabaña, který snil, že jednou stvoří rum, jenž by stal světovým ambasadorem této malé země. I když si uvědomovali důležitost takového cíle, s odhodláním se vrhli do experimentů s různými metodami destilace a zrání, aby vytvořili něco zcela unikátního. Zvědavost a inovativní přístup provází rumy Cihuatán dodnes. 

Údolí Cihuatán

Palírna je součástí cukrovaru Ingenio La Cabaña, který má se zpracováním cukrové třtiny téměř sto let zkušeností. Poháněna je obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Celý výrobní proces probíhá zde a na každý krok, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci až po lahvování, se pečlivě dohlíží. Místní master blenderka Gabriela Ayala vymýšlí rumy, které vypráví příběhy mayské historie a ze sudů, ve kterých její rumy odpočívají, nespustí zrak. 

Sudy s rumem Cihuatán

DAR BOHŮM

Pro limitovanou edici pro rok 2022 zvanou Cihuatán Alux nalezla Gabriela Ayala opět inspiraci v mayských legendách, tentokrát v postavě Aluxů, bohů ochraňujících půdu. Podle mayské mytologie, Aluxové chránili pole s kukuřicí a kakaem, dvěma plodinami, které Mayové považovali za posvátné. Tito bohové žili v polích, které chránili, a Mayové jim na začátku každého období sklizní za jejich ochranu vyjadřovali vděčnost. Na jejich počest pořádali okouzlují oslavy, které se neobešly bez lahůdek vyrobených právě z kukuřice a kakaa, jako je atole či tiste. 

Gabriela Ayala

Cihuatán Alux představuje dar bohům, po nichž je pojmenován. Vytvořen byl z 15letého rumu, který dozrával v sudech po sherry oloroso a v sudech po koňaku

Vyznačuje se tóny mayského nápoje atole*, kešu oříšků, zázvoru, skořice, pražené kukuřice a čokoládové pěny. 

*atole je teplý nápoj z kukuřičné mouky, vody nebo mléka, třtinového cukru a koření, zejména skořice.

Cihuatán Alux

Jak je pro Cihuatán typické, etiketa skrývá několik symbolů, které se k legendě Aluxů vážou. Objevit tak lze papouška aru, jaguára, kukuřici a kakao. Barevně etiketa připomíná pražené kakao a kukuřičné klasy, ale také lahodné salvadorské pochutiny, které se z kukuřice a čokolády vyrábí.

• Motivy ary a jaguára symbolizují bohy, kteří se do zvířecích podob přeměňovaly, aby chránili pole s kukuřicí a kakaem.
• Kukuřice je nejvzácnější mayskou plodinou. Představovala život a dle legendy stvořili mayští bohové první muže právě z kukuřice.
• Kakao představuje další posvátnou mayskou plodinu, která byla tak vzácná, že se používala jako platidlo. Mayové z kakaa připravovali lahodné nápoje a pochutiny. 

Cihuatán Alux

Text: Linda Brabcová
Foto: Cihuatán