Po letité spolupráci se školou vaření Laboratorio jsme pro vás vytvořili několik nových kurzů, kde se budete moci potkat se špičkovými kuchaři a našimi ambasadory. Na kurzech vaření se naučíte nejen si připravit dokonale chutnající jídlo, ale svůj gurmánský zážitek obohatit o spojení s perfektně ladícími destiláty či koktejly z nich. V průběhu degustačních večeří se zase budete moci nechat v klidu unášet splynutím chutí pokrmů s napárovanými nápoji, a přitom se od oborníků z gastronomického světa dozvědět vše, co vás zajímá. Stačí si jen vybrat, zda vás spíše láká aktivně se učit v kurzu vaření, či jen nasávat vědomosti během servírované degustační večeře.

Na kurzy se můžete přihlásit na stránkách školy vaření Laboratorio.

Škola vaření Laboratorio

14. 9. 2023 TRADIČNÍ OVOCNÉ RECEPTY S VINTAGE KITCHEN

České ovocnářství vždy bylo na vysoké úrovni a v některých dobách dokonce získávalo na evropském věhlasu. Není tedy divu, že i zpracování ovoce k okamžité nebo pozdní konzumaci má mnoho podob, ale jen některé z nich se používají až dodnes. Ovoce se přidávalo nejen do moučníků, ale i do polévek nebo slaných a masitých pokrmů. Důležitou tekutou ingrediencí bývalo víno a destiláty, které i v naši předci při úpravě potravin pro své organoleptické schopnosti používali raději nežli vodu. Během kurzu se pod vedením Pavly Janečkové Hájkové setkáte s ukázkou, kde a jaké víno či destilát použít, abyste jídlu dodali nezaměnitelný charakter. Z kurzu si odnesete v destilátu naložené ovoce domů, abyste si jej po řádném proležení mohli vychutnat.

20. 9. 2023 JAPONSKO A WHISKY NIKKA

Profesionalita, japonské chutě v precizním provedení, odvaha a sebejisté až extravagantní kombinace, to je stylový kurz Japonsko a whisky! Pro ty z vás, kteří jsou zvyklí vychutnávat k japonským pokrmům převážně tradiční rýžové víno Saké, to může být poněkud netradiční a smělé kombinace. Těšte se na velmi sofistikované, odvážné kombinace chutí a nevšední zážitek. Kurzem vás provede Jakub Horák z pražské restaurace Yamato, který se japonské kuchyni věnuje s nadšením několik let. Nedávno získal také 1. místo v prestižní evropské soutěži Washoku Word Challenge v oboru japonská kuchyně. Drinky pro vás napároval profesionální barman Kryštof Hordina, odborník na japonské i skotské whisky. Stejně tak jako Jakub má i Kryštof ve své sbírce několik významných ocenění. Získal například 1. místo v globálním finále Clairin World Championship a 2. místo na globálním finále Nikka Perfect Serve. Ke každému chodu si umícháte i drink postavený na luxusní whisky Nikka, japonské značce prémiové whisky, která perfektně doplní chutě japonského menu.

22. 9. 2023 ZÁKLADY BARMANSTVÍ PRO DOKONALÝ VEČÍREK

Když se řekne příprava koktejlů, mnozí si hned vybaví ono teatrální vystoupení, kdy barmani pohazují lahvemi, šejkrují, míchají, rolují, mixují a vůbec všelijak přelévají zdánlivě nepřeberné množství různých tekutin sem a tam, aby připravili dokonalý drink. Jak ovšem poznamenal americký advokát a barový nadšenec David A. Embury: „Kdokoli může vytvářet dobré koktejly. Umění míchat nápoje není přísně a žárlivě střeženým tajemstvím. Ani schopností získanou lety svědomitého úsilí. Lze se mu naučit prakticky přes noc.“  A právě o této velké pravdě vás přesvědčí barman Marek Čimbora z karlínského podniku Kro Bistro&Bar a barman, barový historik a novinář Tomáš Mozr. Společně s nimi vás degustačními kombinacemi vybraných koktejlů a pokrmů provede také šéfkuchař Martin Kortus.

27. 9. 2023 PÁROVÁNÍ DOUTNÍKŮ V ZAHRADĚ AROMI

Nechte se unést v nádherné zahradě Aromi do tajemných krajů Jižní Ameriky a jejich neodolatelných doutníků. Během tohoto večera budete za doprovodu odborníka Jana Albrechta vtaženi do tajemství výroby a ochutnávek těch nejlepších doutníků. Ke každému doutníků ochutnáte jedinečné světové značky koňaků a rumů a Honza vás zasvětí do správného způsobu vychutnání těchto jedinečných destilátů v kombinaci s doutníky. Vrcholem kurzu bude servírovaná večeře od našeho šéfkuchaře Marca Giampaoli.

4. 10. 2023 SERVÍROVANÁ VEČERE S PLANTATION

Nechte si naservírovat jedinečné menu od Marca Giampaoli - šéfkuchaře Aromi, který Vám s péčí a láskou připravil jedinečná jídla v kombinaci s degustací rumů z řady Plantation! Servírovanou večeři doprovodí svojí přednáškou a ochutnávkou bohatého portfolia Plantation rumový expert Lukáš Hanzl. Zakladatel značky Plantation a master blender v jedné osobě, Alexandre Gabriel, během 90. let křižoval Karibik a vyhledával ty nejlepší rumy, aby následně světu představil své chuťově bohaté destiláty v ikonických, lýkem převázaných lahvích. Jeho rumy jsou jemné, aromatické, plné tónů tropického ovoce, vanilky, kokosu a citrusů. Právě společná večeře je zábavnou i společenskou příležitostí, jak se o těchto rumech a jídle dozvědět mnohem více.

17. 10. 2023 SVĚT GINŮ V NĚKOLIKA CHODECH

Když se sejde špičkový šéfkuchař a šéf Laboratoria Martin Kortus s fenomenálním barmanem a ambasadorem Filipem Jančárkem, je to záruka večera plného zábavy! Pokud tedy patříte mezi fanoušky ginů a vaření, vítejte ve správné společnosti. Nabídka ginů, je rok od roku pestřejší a můžeme tak vybírat z nepřeberného množství značek a druhů. Filip Jančárek vám představí pozoruhodný svět ginů, předvede variaci koktejlů tradičních i netradičních, bude s vámi probírat výrobu a použití ginů v mezinárodním měřítku a provede vás i celou historií tohoto jedinečného nápoje. K tomu si s Martinem Kortusem připravíte dokonalé pochoutky, které k těmto koktejlům z ginu výborně ladí a dozvíte se i jak používat tento nápoj i v jeho recepturách v kuchyni.

Filip Jančárek a Martin Kortus

Text: Pavla Janečková Hájková
Foto: Pavla Janečková Hájková, Warehouse #1