Malosériový Canaïma Gin je vyráběn společností Destilerías Unidas S.A., která stojí mimo jiné za produkcí oceňovaných rumů Diplomático. Canaïma vzniká ve spolupráci s domorodým etnikem známým jako Pémon, přičemž 10 % z prodeje tohoto ginu přispívá jednak k revitalizaci přírodních zdrojů a jednak k propagaci významu domorodých kmenů. Inspirací k vytvoření ginu byla panenská příroda v amazonských deštných pralesech, která oplývá rozmanitou a mnohdy doposud nepoznanou škálou jedinečných rostlin. I proto pochází 10 z 19 ručně sbíraných botanicals právě z Amazonie. Mezi ony exotické botanicals patří například seje, uva de palma, túpiro, merey, známý rovněž jako kešu, temně purpurové bobule s pozitivními antioxidačními účinky, jimž se říká açai, nebo copoazú, které se často využívá pro přípravu šťáv a marmelád. Jedna z botanicals pochází z oblasti Lara v blízkosti destilerie La Miel, která leží na úpatí venezuelských And, zatímco zbylých osm botanicals představuje typický základ běžného ginu. Tyto botanicals jsou macerovány i destilovány separátně. Nejprve jsou ponechány v neutrálním obilném lihu po dobu 2 až 7 dnů, aby byly následně destilovány v tradičním měděném kotlíkovém zařízení o objemu 500 litrů, kde celý proces pečlivě sleduje master distiller. Ten pak pro dosažení unikátního chuťového profilu míchá jednotlivé destiláty v různém poměru. Výsledkem je tak blend odkazující ze 65 % na své amazonské kořeny.

Text: Tomáš Mozr
Foto: archiv Canaïma