Jakmile přijde 16. srpen, všichni milovníci rumu zpozorní, vstávají s úsměvem a myšlenkou, jak nejlépe tento den stráví. Někteří rádi vyhledají širokou společnost rodiny či přátel, jiní naopak preferují klidné okamžiky samoty. Pravdou však je, že každý z nich má po ruce rum, ať už čistý nebo v podobě koktejlu.

Každoroční oslavy Mezinárodního dne rumu nepatří v Česku k oněm plošně rozšířeným svátkům, o nichž ví každý. Na rozdíl od Světového dne rumu, s nímž přišel v roce 2019 redaktor World Rum Guide Paul Jackson, má Mezinárodní den rumu hlubší kořeny. Vždyť jen v Čechách si za posledních více než šest let našel tisíce oddaných fanoušků. I proto se nabízí otázka, jak nejlépe oslavit Mezinárodní den rumu a jakým rum pro tuto příležitost vybrat.

R. L. Seale‘s

„Kdekoli najdeme rum, najdeme akci, někdy krutou, někdy hrdinskou, jindy humornou, ale vždy zajímavou a plnou energie.“  Tento výrok, s nímž přišel americký autor a továrník Charles William Taussig, lze považovat za jeden z nejvýstižnějších citátů o rumu. Třebaže je však historie rumu spjatá s pěstováním cukrové třtiny, jejíž původ se vztahuje k oblasti jihovýchodní Asie, bezpochyby největší slávu rumu přinesl Karibik.

Velmi významnou roli měl v tomto směru Barbados. Ten sice nebyl první zemí, kde se vyráběl nápoj z cukrové třtiny, ale zcela jistě byl první zemí, odkud se vyvážel. První třtinu na Barbados přivezl Holanďan Pieter Blower. Z ostrova malých farem se rázem stal ostrov obrovských plantáží. Z třtiny se extrahovala šťáva a vzniklá melasa se buď používala jako sladidlo do různých pokrmů, nebo se znovu svařila a dala zkvasit. Když se přepálila, vznikl z ní alkoholický nápoj. V rané fázi výroby byla tato tekutina vždy tmavá. Nově vzniklá pálenka měla ale velkou konkurenci, neboť v té době dávali Barbadosané přednost madeiře a brandy, rum byl proto spíše pro otroky a bílou chudinu. Nápoji se pro svůj silný účinek říkalo ďáblobijec a byly po něm prý příšerné kocoviny. Ďáblobijec ovšem nebylo zrovna dvakrát uhlazené jméno, a proto v roce 1651 barbadoský parlament schválil zákon, jenž se tohoto nápoje týkal a mluvil o něm jednoduše jako o lihovině této země. Za pár let již pálenka nesla označení rum.

Není proto divu, že s odkazem na tradici najdeme právě na Barbadosu jednoho z největších současných odborníků na výrobu rumu, kterým je Richard Seale. Ten stojí za produkcí celé řady oceňovaných rumů, mezi nimiž nechybí ani desetiletý rum R.L.Seale’s, jenž vzniká ve Foursquare Distillery, jedné z nejmodernějších a nejvýkonnějších palíren v Karibiku. Jde o typický prémiový rum britského typu. Je tedy méně sladký, ale za to komplexnější.

Equiano

Zůstaneme-li na okamžik na Barbadosu, nelze pominout ani unikátní spolupráci rumového ambasadora Iana Burrella s Richardem Sealem. Equiano je totiž prvním prémiovým rumem, jenž vychází ze spolupráce dvou různých destilerií z dvou různých kontinentů, a to konkrétně palírny Gray’s z afrického ostrova Mauricius a Foursquare Distillery z karibského Barbadosu.

Inspirací k vytvoření rumu byl kupec a spisovatel Olaudah Equiano, známý též jako Gustavus Vassa, který patřil k významným zástupcům abolicionistického hnutí, bojujícího za zrušení otroctví a obchodu s otroky. Olaudah Equiano, jenž se narodil v roce 1745 v Nigérii, se proslavil zejména svou autobiografií The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, v níž zachytil fakta otrokářství i jeho cestu k boji za rovnoprávnost. Ještě jako dítě byl totiž unesen a prodán v Karibiku do otroctví, z něhož se sám vykoupil za částku 40 liber, které našetřil z prodeje rumu. Equiano představuje rum, v němž se snoubí chutě východu i západu. V jeho chuti dominuje nasládlost sušeného ovoce s dotekem dubového dřeva, máslových sušenek a anýzu, která přechází v závěr plný lehce hořké pomerančové kůry.

Appleton

Trend jamajských rumů v posledních letech enormně roste. Z původních přibližně 150 palíren, které na Jamajce vznikly v průběhu několika století, jich dnes existuje už jen šest. Jednou z nich je destilerie Appleton, která reprezentuje nejdéle nepřetržitě fungující palírnu na ostrově. Rumy unikátního charakteru se zde vyrábějí již více než 265 let. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích, přičemž zodpovědnost míchání rumů Appleton nese Joy Spence, první žena na světě, která získala titul master blender. Appleton 12 y.o. Rare Casks je směsí rumů, z nichž nejmladší zrál 12 let, a je určen pro pomalé popíjení, kdy díky své robustní chuti plné dřeva, ovoce, kakaa, pomerančové kůry a mandlí potěší i běžné konzumenty whisky.

Hampden

Za jeden z dalších skutečných rumových klenotů je považován Hampden Estate z jamajské oblasti Trelawny. Tento tzv. Pure Single Rum totiž vyniká jedinečným výrobním postupem, kdy je jako jeden z mála destilován čistě na kotlíkovém zařízení, využívá přírodní fermentaci a vyznačuje se mimořádným podílem esterů, což dodává rumům z Hampden Estate mimořádnou aromatiku.

„Den rumu ve mne vyvolává emoce plné zážitků spojených s tímto třtinovým destilátem. Myslím, že by nebylo špatné oslavit tento den s rumem v jeho základní historické podobě. Mám samozřejmě na mysli rum bílý, nestařený. Během dne bych upřednostnil lehkost a eleganci některého z agricole rumů, nicméně večer bych přitvrdil muziku něčím jamajským, například rumem Hampden. Takový esterový nářez jako Hampden Rum Fire vám totiž udělá večer nezapomenutelným,“  říká Jan Albrecht, Rum & Cigar Ambassador.

English Harbour

Domovem značky English Harbour je Antigua Distillery, která byla na stejnojmenném ostrově v Karibiku založena již v roce 1932. Rumy se dlouho vyráběly na francouzské destilační koloně Savalle, kterou postupně nahradila kolona britské výroby John Dore. Části původního zařízení ale zůstaly zachovány, a současný přístroj tak představuje unikátní spojení francouzské a britské destilace. Jedná se o jediný přístroj svého druhu a zároveň jedinou destilační kolonu v Karibiku vyrobenou 100 % z mědi. Rum pod značkou English Harbour byl uveden na trh v roce 1993 a odborníky je považován za jeden z nejlepších rumů současného Karibiku. English Harbour 5 y.o. je všestranný rum, lehký a velmi jemný. Po destilaci zrál v sudech po bourbonu po dobu minimálně 5 let. Nadchne jak milovníky koňaku, tak skotské whisky.

Auténtico Nativo

Auténtico Nativo pochází z Panamy, konkrétně z centrální oblasti Herrera, ovlivněné Tichým oceánem na jedné straně a deštnými pralesy na straně druhé. Oblast oplývá bohatou vulkanickou půdou, místní třtina má velmi vysoký obsah cukru a melasa z ní je ideální pro výrobu rumu. Rum Nativo se z melasy vyrábí kontinuální destilací v klasické měděné destilační koloně z roku 1922 v destilerii Las Cabras. Zraje 15 let ve vypálených sudech z amerického bílého dubu po bourbonu, přičemž za jeho chuťovým profilem rumu stojí ikona mezi blendery moderních rumů, Francisco „Don Pancho“ Fernández. Auténtico Nativo 15 y.o., v němž se spojuje medová chuť melasy s tóny dubu, kakaa a citrusů, byl stvořen pro panamské horké dny i chladné večery. Bezesporu tak zvládne „křest ledem“, kdy se počítá i s jeho konzumací na ledu, což rum posune k novým chuťovým polohám.

Diplomático

Ačkoli můžete mít dojem, že značku Diplomático, produkovanou venezuelskou společností Destilerías Unidas S.A., velmi dobře znáte, možná změníte názor až ochutnáte Diplomático Seleccion de Familia. V porovnání s rumem Reserva Exclusiva totiž obsahuje vyšší podíl těžkých kotlíkových rumů, které kromě sudů po bourbonu zrály i v sudech po sherry, což ve výsledné chuti pozvedá tóny červeného ovoce a koření.

„Osobně považuji rumy od značky Diplomático jako ideální volbu pro každou příležitost. S koncem prázdnin při večerech, kdy zapadá slunce, ale přijde hlavně sklenka rumu Diplomático Seleccion de Familia více než vhod,“  vysvětluje ambasador rumů Diplomático Lukáš Hanzl.

Millonario

Zakladatelem značky Millonario je Fabio Rossi, kterého v roce 2004 překvapila mimořádná kvalita rumů z destilerie Prolisa v Chiclayu na severu Peru. Rumy Millonario se vyrábí z melasy a panenského medu cukrové třtiny. Výsledný destilát se nechává zrát v sudech, které dříve obsahovaly bourbon, tokajské víno, sherry oloroso od Williams & Humbert a experimentálně i argentinská vína. V případě Millonario 10 Aniversario Reserva se jedná o blend tvořený ze dvou třetin rumy, které zrály 6 let v prvně plněných sudech, v nichž byl předtím uložen bourbon z destilerie Heaven Hill v Kentucky. To poskytuje blendu lehký a svěží charakter plný vanilky a banánů. Zbývající třetina blendu pak zrála po dobu 10 let v sudech po sherry oloroso. Tyto sudy přináší rumu Millonario strukturu a komplexitu a ze své podstaty také sušší, vinný charakter s tóny hořké čokolády, rozinek, sušených švestek a meruněk.

Jak je zřejmé, Mezinárodní den rumu je více než pouhým svátkem. Tento den představuje možnost vychutnat si chuť léta a přítomného okamžiku, což jde samozřejmě nejlépe se sklenkou rumu v ruce.

Text: Tomáš Mozr
Foto: Diplomático, Equiano, Warehouse #1