Jamajka je mnohem více, než bývalá anglická kolonie poutající k sobě pozornost sluncem zalitými plážemi a originální hudbou. Jamajka je totiž především jedním z nejznámějších rumových regionů. Jak jinak tedy oslavit Den jamajské nezávislosti se sklenkou jamajského rumu v ruce.

Vstříc nezávislosti

Den nezávislosti Jamajky se každoročně slaví vždy 6. srpna. Je tomu tak od roku 1962, kdy se Jamajka stala oficiálně nezávislou. Podle ústavy sice platí, že hlavou státu je britský panovník, Británie však již nadále nekontroluje záležitosti země. Tyto pravomoci nově připadly vládě, do jejíhož čela se v roce 1962 postavil Alexander Bustamante. Poprvé tak kromě řady jiných symbolů zavlála v Karibiku nová jamajská vlajka.

Proč pít rumy z Jamajky

Trend jamajských rumů v posledních letech enormně roste. Příčinou této popularity je nejen touha poznávat různé rumové styly, ale především jedinečný chuťový zážitek, který tyto rumy nabízejí. Skutečnost, že Jamajka byla navíc po dlouhá staletí pod anglickou a později britskou nadvládou, nám rovněž dává tušit, že zde vyráběné rumy budou nést prvky tzv. britského stylu. Jamajka je totiž doménou high-ester rumů, tedy rumů plného těla a plné chuti, které jsou výsledkem dlouhé doby kvašení. Je to právě specifický proces fermentace, který má na svědomí vysokou produkci esterů, což jsou těkavé částice, které se během destilace dostávají i do finálního produktu, čímž zintenzivňují jeho aroma.

Jamajské rumy jsou mimo jiné známé pro svou vysokou kvalitu, jež je dána přísnými právními předpisy, které obklopují výrobu těchto rumů. Důvodem je fakt, že vláda dohlíží na veškerou průmyslovou produkci rumu. Když je tedy na ostrově například sklízena cukrová třtina, putuje nejprve ke státním úředníkům, u nichž je evidována, a až poté ji mohou jednotliví výrobci od státu vykoupit.

Jamajské ikony

Z původních přibližně 150 palíren, které na Jamajce vznikly v průběhu několika století, jich dnes existuje už jen šest. Jednou z nich je destilerie Appleton, která reprezentuje nejdéle nepřetržitě fungující palírnu na ostrově. Historie Appleton Estate, kde se dnes vyrábí i rumy značky J. Wray & Nephew, však sahá stejně jako jamajská rumová tradice do roku 1655, kdy se na ostrově vylodilo britské vojsko pod velením admirála Williama Penna, které porazilo Španěly a prohlásilo Jamajku za majetek britské koruny. Při dobývání se obzvlášť vyznamenal Francis Dickinson, jenž za své služby obdržel kus země, kde později jeho vnuci začali od roku 1749 destilovat rum.

Podobný příběh se také váže ke společnosti Worthy Park Estate, podle jejíchž záznamů bylo poručíku Francisi Priceovi za jeho účast při dobývání Jamajky darováno 840 akrů pozemků Worthy Park. Ostatně podle písemných pramenů z roku 1741 je zrovna tato palírna místem, kde se poprvé na Jamajce začal destilovat rum.

Oslavy jamajské nezávislosti

Přímo na Jamajce se k oslavě nezávislosti každoročně koná tzv. „Jamajský festival“. Lidé se oblékají do barev vlajky, městy chodí průvody a umělci předvádí různá představení. Nechybí samozřejmě ani spousta hudby a dobrého rumu.

Nemáte-li ovšem možnost si vše užít na vlastní kůži přímo na Jamajce, rozhodně vám v navození patřičné atmosféry pomůže, když si alespoň vychutnáte některý z jamajských rumů. Kromě značek Appleton Estate či Worthy Park disponuje tento karibský ostrov celou řadou dalších skvělých rumů, mezi nimiž nelze zapomínat na J. Wray & Nephew, Blackwell, od proslulého zakladatele hudební společnosti Island Records Chrise Blackwella, nebo na Hampden, který právem bývá považován za skutečný rumový klenot. Tento „Pure Single Rum“ totiž vyniká unikátním výrobním postupem, kdy je jako jeden z mála destilován čistě na kotlíkovém zařízení, využívá přírodní fermentaci a vyznačuje se mimořádně vysokým podílem esterů.

Text: Tomáš Mozr
Foto: Appleton Estate, Hampden Estate, Jan Albrecht