Každou třetí červnovou neděli se po celém světě slaví Den otců. Letos svátek připadá na 20. června, a proto jsme pro vás připravili pár tipů na zajímavé a originální destiláty. Tátovi tak dáte najevo, že vám na něm skutečně záleží.

Pro gentlemany s přirozeným kouzlem: Blackwell 007

Je váš tatínek od narození gentleman a dokáže si v každé situaci zachovat nadhled? Pak mu letos pořiďte limitovanou edici rumu Blackwell 007, který vznikl při příležitosti nového filmu s Jamesem Bondem „No Time To Die“.

Tmavý, dva až čtyři roky zrající rum z Jamajky voní i chutná po čokoládě a je pojmenovaný podle slavného hudebního producenta Chrise Blackwella. I když se Blackwell narodil v Anglii, velkou část života strávil právě na Jamajce. Jeho rodina dědeček dokonce vlastnil destilerii Wray&Nephew, která se proslavila například rumem Appleton. A právě ve spolupráci s touto palírnou dnes Chris pokračuje v představování opravdové Jamajky skrze rodinný recept, jehož kvality se plně projevují v prémiovém rumu Blackwell 007.

Rebel s pevnými názory: vsaďte na klasiku Don Papa

Přemýšleli jste někdy, kdo je ten vousatý pán, který zdobí etikety rumů Don Papa? Jmenuje se Dionis Magbuelas a proslavil se svým bojem proti španělské nadvládě na Filipínách nebo odmítání nadvlády církve. Místní mu proto říkali tatínek, španělsky „don papa“. Pokud je váš táta také trošku rebel, bude pro něj tento rum ideálním dárkem.

Rum Don Papa se vyrábí na ostrově Negros na Filipínách, kde roste jedna z nejsladších cukrových třtin na světě. Rum je proto sladší a jsou z něj cítit tóny vanilky, medu či kandovaného ovoce.

„Don Papa se stává klasikou, která potěší výjimečnou chutí i jedinečným designem jak milovníky rumu, tak nadšené sběratele,” podotýká František Holeček, ambasador rumu Don Papa.

Pro dobrodruhy: Auténtico Nativo

Pokud je váš otec spíše dobrodruhem, s nímž byste chtěli objevovat svět, pak jej jistě nadchne panamský klenot Auténtico Nativo.

Tento rum s jasně jantarovým zbarvením je vyráběn z místní cukrové třtiny s vysokým obsahem cukru, která roste na půdě s vulkanickým podložím. V chuti dvacetileté verze Auténtico Nativo převládají minerály, ořechy a pálené cedrové a dubové dřevo.

Auténtico Nativo je velmi univerzální - můžete jej pít samotný nebo na ledu, hodí se do koktejlů a fantastický je společně s doutníkem. Rumoví nadšenci si jej rovněž mohou zjemnit pár kapkami vody.

Pije váš otec whiskey? Pak musí ochutnat Bushmills

Bushmills je nejstarší licencovanou irskou palírnou, koncesi pro výrobu komerční whiskey jí udělil už anglický král Jakub I. v roce 1608. 

Whiskey s vysokým podílem sladového ječmene zraje v sudech po bourbonu a po sherry, což ji propůjčuje nádech čerstvého ovoce a vanilky a příjemně hřejivou chuť s dotekem medu a koření. Doporučujeme, ať pořídíte Bushmills v dárkové tubě.

Zajímavou variantou je také edice Black Bush – speciální blend s 80 % sladové whiskey, jež zrála v sudech po oloroso sherry. To ji dodává jemnou chuť, hedvábnou strukturu a bohatý ovocný nádech se stopou oříšků.

„Black Bush si díky komplexní chuti této whisky nejlépe vychutnáte jako základ pro vaši irskou kávu. Jsou to právě ovocné tóny sušených jablek, sladkost rozinek a lehký nádech po sherry, které se krásně snoubí s filtrovanou kávou, a vytvoří vám tak perfektní drink,“ říká náš whisky ambasador Kryštof Hordina.

Elegáni ocení anglický gin s prémiovým tonikem

Jestliže váš táta neholduje rumům, whiskey nebo obecně silnějším destilátům, potěšíte ho míchaným nápojem. Gin s tonikem může na první pohled působit „obyčejně“, ale pokud koupíte kvalitní gin a prémiový tonik, je to pití pro pravé gentlemany britského stylu.

Z ginů bychom vám doporučili anglický Brockmans, v němž vyniká jedinečná chuť borůvek a ostružin, která vás přenese ke vzpomínkám na dětství a společné výlety do přírody. Z toniků je pak skvělý například Fever-Tree vyráběný z těch nejlepších ingrediencí bez použití umělých dochucovadel, barviv nebo konzervantů.

„Nezapomínejte, že tonik tvoří ¾ nápoje, nestačí proto jen kvalitní gin, ale potřebujete i prémiový tonik. Jedině s dobrým tonikem totiž bude váš prožitek dokonalý,” zakončuje barový historik Tomáš Mozr.

Text: Warehouse #1
Foto: Pavla Janečková, archiv Blackwell, Don Papa, Proximo, Brockmans