Každý rok se 19. července schází milovníci koktejlů, aby oslavili nápoj, který dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější koktejly na bázi rumu. Daiquiri je mnohem více než jen spojení rumu, cukru a limety. Je to koncept i kulturní element, který v minulosti učaroval takovým osobnostem, jakými byli spisovatel Ernest Hemingway nebo prezident John F. Kennedy.

Jak se zrodilo Daiquiri

Daiquiri reprezentuje přirozené spojení lokálních kubánských ingrediencí – rumu, limet a cukru – s „typicky“ americkými šejkrem a ledem, které dříve patřily mezi luxusní zboží. Samotný vznik kubánského koktejlu se váže k přelomu 19. a 20. století, kdy po skončení španělsko-americké války připadla Kuba pod správu USA a na ostrov začalo jezdit mnohem více Američanů.

Receptura na daiquiri bývá připisována generálnímu řediteli španělsko-americké železářské společnosti Jenningu Stockton Coxovi, o čemž svědčí autorův osobní zápis v deníku. Mělo se tak stát v roce 1905. Koktejl byl pojmenován Daiquiri podle městečka, v jehož blízkosti byl americký důl. Od této chvíle se však prameny liší.

Jedna z verzí vypráví o tom, že dělníci z dolů od Daiquiri si v baru Venus v Santiagu de Cuba objednávali každé ráno 3-4 drinky bezejmenné kombinace rumu, limetové šťávy a cukru. Jméno tomuto koktejlu pak dal až Jenning Cox.

Jak ovšem uvedl Coxův kolega z amerického institutu důlního inženýrství Pagliuchi, vše se mělo odehrát na konci války v roce 1898. Právě tehdy dostal Pagliuchi možnost pracovně zavítat do Daiquiri a nechat se pozvat Coxem na koktejl. Cox ovšem neměl dostatek ingrediencí, a tak využil ty místní a připravil Rum Sour odkazující na zvýšenou oblibu Whiskey Souru v USA. Název Rum Sour se oběma zdál ale příliš dlouhý a krkolomný. Pagliuchi tedy navrhl daiquiri, což později vyzkoušeli v americkém klubu v Santiagu, kde už si nápoj žádalo několik hostů. Barman netušil, oč se jedná, Cox mu proto poradil a rozmanitá historie daiquiri mohla začít.

Svatá trojice: rum, limeta a cukr

Spisovatel Ernest Hemingway přirovnal ideálně připravené daiquiri ke zpěněné hladině moře, kterým právě projíždí loď rychlostí třiceti uzlů. Důvodem budiž pravděpodobně mírná pěna, která po intenzivním šejkrování zůstává na hladině nápoje. I proto správně namíchané daiquiri poznáte tak, že barman

1. odměří do šejkru 4-6 cl světlého rumu, 2-2,5 cl čerstvé limetové šťávy a 2 cl cukrového sirupu,
2. vše energicky protřepe a scedí do vychlazené koktejlové sklenice
3. na závěr poté ozdobí řezem limety

„Často se setkávám s názorem, že si nemůžu doma připravit drink, protože nevlastním všechny barmanské pomůcky a vychytávky. Věřte, že u daiquiri to není překážkou. Do mrazáku vložte plastovou misku s vodou, nechce ji zmrznout a nasekejte si větší bloky ledu, které váš drink rychle ochladí, ale zároveň tolik nenaředí vodou. Na místo shakeru použijte zavařovací sklenici, do které veškeré ingredience odměříte za pomoci kalíšku na vajíčka. Nebo použijte odměrný válec. Přes sítko nalejte do připravených skleniček a máte hotovo,“ podotýká Kryštof Hordina, whisky ambasador a vítěz Clairin World Championship z roku 2016.

Do daiquiri je podle expertů nejlepší Veritas

Podle vyprávění v roce 1942 vypil Ernest Hemingway s jedním ze svých přátel 17 dvojitých daiquiri, což v přepočtu na běžné porce znamená, že jich za jeden den zvládl třicet čtyři. Tento rekord byl však letos nepochybně pokořen. Stalo se tak v rámci World Daiquiri Championship, které uspořádal majitel italské společnosti Velier a legendární osobnost nejen ze světa rumu Luca Gargano.

Tato unikátní soutěž proběhla v italském Janově 11. a 12. února 2021, přičemž za dva dny každý z porotců ochutnal více než 90 daiquiri. Nešlo o tradiční koktejlovou soutěž, nýbrž o daiquiri mistrovství, jehož cílem bylo najít ten nejlepší rum pro přípravu ikonického koktejlu.

O prvenství se popralo 60 rumů, mezi nimiž nechyběly značky velké a komerčně úspěšné, ani malé a zpravidla neznámé. V zástupu soutěžících se objevily například Diplomático, Angostura, Botran, Matusalem, River Antoine, Doorly’s, Trois Rivières a další. Ve finálovém střetu proti sobě stály podceňovaný Veritas, unikátní blend tří bílých rumů z Jamajky a Barbadosu, a Le rhum Bio par Neisson reprezentující principy ekologického zemědělství.

Silná pozice rumu Neisson byla od počátku dána jeho vůní s tóny cukrové třtiny, citrusů a květin, což v člověku vyvolává touhu napít se znovu a znovu. Veritas, jenž je výsledkem spolupráce renomovaných značek Foursquare, Hampden a Velier, zase vyniká svěžestí s dotekem exotického ovoce, citrusové kůry a cukrové třtiny. A nakonec právě Veritas soutěž vyhrál.

Toto mistrovství zároveň Velier inspirovalo k vytvoření unikátního boxu Daiquiri Machine. Obsahuje šest různých lahví a poskytuje tak milovníkům tohoto koktejlu jedinečnou možnost objevovat rozmanitost rumu a to, jak jednotlivé rumy ovlivňují výslednou chuť nápoje.

Ochutnávejte a objevujte podle sebe

Na soutěži v Janově byl jako nejlepší rum pro daiquiri zvolený Veritas, nicméně volba je vždy subjektivní a ani odborníci se zcela neshodnou.

„Osobně si jako základ pro daiquiri rád vychutnám Diplomático Planas, jehož ovocná, krémová chuť a vůně plná kávy a kokosu dělá daný koktejl nezapomenutelným. Člověka navíc překvapí, když se dozví, že se jedná o blend až 6 let starých rumů, které jsou před stáčením do lahví filtrovány přes dřevěné uhlí. A právě věk i barva činí takové daiquiri ikonickým,“  říká Lukáš Hanzl, ambasador značky Diplomático.

„Upřímně se nedivím, že je tento drink jeden z nejpopulárnějších vůbec. Podle společnosti Drinks International, která každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů, zaujímá daiquiri třetí místo. Je to drink, který má všechno. Krásný příběh spojený s Kubou, kterou lidé vnímají jako místo toho jediného a pravého rumu. Jednoduše vyslovitelný a dobře zapamatovatelný název. Nejčastěji žádaný chuťový profil – sladko-kyselá kombinace funguje prakticky u každého hosta, k tomu navrch dávka rumu přesně taková, aby bylo cítit aroma a síla zvolené báze, ale zároveň přesně takové množství, aby hostovi nepřišel drink příliš „lihový“ a aby si s chutí objednal další,“  doplňuje Kryštof Hordina, jeden ze tří porotců World Daiquiri Championship.

Ať již sáhnete po vítězném Veritas, oblíbeném Diplomático Planas, nebo zkusíte objevovat nové směry s dalšími klasickými i moderními rumy, vzpomeňte na Hemingwayovo přirovnání daiquiri k mořské hladině a oslavte Mezinárodní den Daiquiri se sklenkou v ruce.

Text: Tomáš Mozr
Foto: Luboš Wišniewski, archiv Warehouse #1.