Již od roku 2014 je Česká republika součástí prestižní barmanské soutěže World Class. Pod našimi křídly proběhlo šest ročníků, jejichž vítězové o sobě několikrát dali výrazně vědět i ve světovém finále. V roce 2015 a 2016 se vítězové z České republiky umístili v Top 6 ze všech 56 světových finalistů, což byl obrovský úspěch pro českou barovou komunitu.

Do průběhu sedmého ročníku v roce 2020 v celosvětovém měřítku zasáhla pandemie koronaviru, a tak vítěz nebyl poprvé v historii soutěže vybrán a soutěž byla o rok posunuta. V České republice se soutěžní dění v březnu 2020 zastavilo těsně před branami finále – skončilo vyhlášením jedenácti finalistů. Toho nejlepšího z nich, který bude zemi reprezentovat v červenci 2021 na světovém klání v Madridu, tak zvolí World Class tým v čele s ambasadorem Petrem Kymlou na konci února.

Na 11 vybraných barmanů čekají ve finále čtyři mixologické disciplíny, při kterých pracují výhradně s portfoliem Diageo Reserve, tedy se značkami, jako je Tanqueray Gin, Bulleit Bourbon, Ron Zacapa, Don Julio Tequila a sladové whisky Talisker či Lagavulin.

Protože letošní finále musí být bez diváků, nezbývá než si jeho atmosféru navodit doma a ke sledování průběhu si namíchat skvělý koktejl. A protože ty nejlepší koktejly lze umíchat jen z těch nejlepších ingrediencí, níže najdete inspiraci, z čeho budou míchat naši nejlepší barmani a barmanky a inspiraci na několik koktejlů.

Negroni 
3 cl Tanqueray London Dry
3 cl Lustau Rojo 
3 cl Campari 
Všechny suroviny odměříme do míchací sklenice, důkladně promícháme a přecedíme do nízké sklenice naplněné ledem. Zdobíme plátkem pomeranče. 

Gimlet 
5 cl Tanqueray No.TEN
2 cl Rose's lime juice
Všechny suroviny odměříme do míchací sklenice, důkladně promícháme a přecedíme do sklenky typu Martini. Zdobíme osminkou limety.

Zacapa Old Fashioned 
5 cl Zacapa
1 cl cukrový sirup
2 střiky Angostura Aromatic Bitters 
Všechny suroviny odměříme přímo do nízké sklenice, důkladně promícháme. Zdobíme pomerančovou kůrou.

Mint Julep 
5 cl Bourbon Bulleit 
1 cl cukrový sirup
6-8 lístků máty 
1 střik Angostura Aromatic Bitters
Všechny suroviny odměříme do vyššího kovového tumbleru nebo sklenice, přidáme ledovou tříšť a lístky máty, důkladně promícháme. Zdobíme snítkou máty, kterou pocukrujeme. 

Dutch Mule 
4 cl Ketel One vodka 
120 ml Fever-Tree Ginger Beer
limeta
Všechny suroviny odměříme do nízké nebo vyšší sklenice, přidáme led, lehce promícháme. Zdobíme limetou.

Text: Petr Kymla
Foto: Diageo