Clos de la Coulée de Serrant Savenniéres Coulée De Serrant 2009
  • Clos de la Coulée de Serrant Savenniéres Coulée De Serrant 2009
  • Clos de la Coulée de Serrant Savenniéres Coulée De Serrant 2009

Clos de la Coulée de Serrant Savenniéres Coulée De Serrant 2009

INFO

1 630Kč
Cena bez DPH: 1 347Kč
Množství
Zboží, které je skladem v eshopu, je skladem i v naší pražské kamenné prodejně. Nemusíte objednávat a navštivte nás v Karlíně.

Rodinné vinařství Clos de la Coulée de Serrant bylo založeno roku 1962 a nachází se na Loiře ve Francii v místě zvaném Savenniéres s historií sahající zpět do roku 1130, kdy La Coulée de Serrant bylo jméno udělené vinici vysázené cisterciáckými mnichy. V tomto roce mniši také provedli první sklizeň Coulée de Serrant. Král Ludvík XI. nazval toto místo “zlatou kapkou” a Ludvík XIV. se sem vydal na návštěvu v kočáru, který se ovšem dostal do záplav a tak nedorazil. Bývalý malý klášter, který je stále součástí nemovitosti, je zařazen do seznamu historických památek. Od té doby vinice vždy zůstala na tomto místě živá a k dnešku se tedy počet provedených sklizní pyšní číslem 887. Majitel Nicolas Joly se svým zámkem Château de la Roche aux Moines vlastní všech sedm hektarů Savenniéres, nejcenější oblasti Coulée de Serrant, která je sama o sobě klasifikována jako AOC a je apelací jediného výrobce. Nicolas Joly se narodil roku 1945 a patří mezi pionýry a vedoucí osobnosti výroby biodynamického vína (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). Studoval na Columbijské univerzitě a současně pracoval jako investiční bankéř pro J.P. Morgan v New Yorku. V roce 1977 opustil bankovnictví, aby převzal rodinné vinařství a od roku 1980 začal experimentovat s biodynamikou na svých vinicích. Od roku 1981 bylo jeho nejlepší víno Coulée de Serrant vyráběno biodynamicky a od roku 1984 už byla všechna jeho vína vyráběna biodynamickou cestou. Již 25 let pracuje na šíření svých myšlenek po celém světě a shromažďuje stoupence a studenty ze všech koutů země. Spolu s pěti dalšími výrobci se stal v roce 2008 zakladatelem sdružení “La Renaissance Des Appelations” a stoupencem pohybu planet, energií a fází měsíce. Vinohrady jsou ošetřovány bylinným roztokem z deseti rostlin, mlékem a podmáslím. Řádky umístěné na břidlicových půdách jsou zpracovávány výlučně za pomoci koně. 30 ovcí se stará o přírodní pletí a odtravnění a o přírodní hnojení se stará hovězí dobytek. Výnosy vinic jsou velmi nízké. Jeho biodynamické přesvědčení vedlo i k jeho nesouhlasu s označením “vinař”, které vyměnil za označení “asistent přírody”. Má stále více zastánců jak mezi milovníky dobrých vín, tak mezi samotnými vinaři.

Savenniéres Coulée de Serrant je často uváděno jako jedno z nejlepších suchých bílých vín na světě. Je autentickým vínem rozsáhlé a neslýchané aromatické složitosti, svěžesti, konzistence, čistoty a lesku, velmi ovlivněné charakterem půdy a klimatickými podmínkami. Pomalá spontánní fermentace a šesti až osmi měsíční zrání a zdokonalování se na ušlechtilých kalech probíhá ve dvojitých francouzských dubových sudech (nikdy více jak 4% nového dřeva) o objemu 500 litrů.
       
Místo původu: Francie, Loira, Savenniéres
Vinařství: Clos de la Coulée de Serrant
Biodynamický certifikát: Demeter
Označení: Savenniéres-Coulée de Serrant A.O.C.
Roční produkce: 20-25000 lahví
Barva: teplý tón barvy jantaru
Odrůda: 100% Chenin Blanc (bílá odrůda hroznů s pomalým a pozdním zráním, pocházející z údolí Loiry, z níž vzniká silné víno plné energie, dlouhověké a trvalé)
Vinice: 100% organická s průměrným věkem 40 let a rozlohou 7 hektarů se nachází jiho a jihovýchodně na velmi strmých svazích s výhledem na Loiru, je obdělávaná podle biodynamických kritérií, sklizeň je výlučně ruční a provádí se 5krát za 3 až 4 týdny, aby se dosáhlo co nejoblíbenější zralosti a nejvýraznější přítomnosti ušlechtilé Botrytis Cinerea
Půda: velmi mělká půda složená z metamorfní horniny s určitou přítomností křemene a křemičitého písku a jejího břidlicového podloží dokonale odvádí přebytečnou vodu
Chuť: velmi komplexní a vyvážená, čerstvá s náznaky ovoce na krásném minerálním pozadí, silná s velkou hloubkou, úchvatnou jemností a dlouhotrvajícím harmonickým závěrem (je jako chameleon, v prvotních rysech sušených květin šafránu, roztaveného vosku, kdoule, sušeného listu rajčat, dehydratovaných divokých květů, jódu a vatové bavlny, po čase vás přivítá pikantní nádech, kořen lékořice, známky mentolu, drcený sladký tabák, rebarbora, uschlé žluté květy a kaštanový med, závěr je dvoufázový s náznaky slanosti mezi sladkostí přírodního medu, stopami křídy a příjemnou mineralitou)
Vůně: podmanivá bez kompromisů, překvapí složitými a elegantními náznaky zralého ovoce (meruňka a broskev), květin a koření, po delší chvíli od otevření disponuje vůní sušeného ovoce, lipových květů, medu, vařeného jablka, opečených lískových oříšků, kadidla a kandované pomerančové kůry a ještě později pak crèmu brulée a sušených meruněk
Párování s jídlem: nejlépe se hodí k rybím pokrmům, měkkýšům, telecím, kuřecím a králičím masům, zralým kozím sýrům a jiným čerstvým sýrům
Doporučená teplota při podávání: 12° - 14° C, doporučujeme otevřít a nechat alespoň půl dne “dýchat”, aby mělo čas na okysličení a poté podávat nebo dekantovat hodinu až dvě před ochutnávkou, což bude perfektní

Technické specifikace
% alkoholu 15,5
Země původu Francie
Obsah 0,75

Recenze (0)

Napsat recenzi

Prosím přihlaste se nebo se registrujte pro napsání recenze