Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape “Les Vieilles Vignes”
  • Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape “Les Vieilles Vignes”
  • Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape “Les Vieilles Vignes”

Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape “Les Vieilles Vignes”

INFO

1 040Kč
Cena bez DPH: 860Kč
Množství
Zboží, které je skladem v eshopu, je skladem i v naší pražské kamenné prodejně. Nemusíte objednávat a navštivte nás v Karlíně.

Malé rodinné vinařství Domaine De Villeneuve se nachází ve Francii, v jižní části údolí Rhôny, na základech velmi staré vinice v nejsevernějším sektoru známé apelace Chateauneuf-du-Pape. Patří rodině Wallut, vášnivým vinařům, kteří jej převzali v roce 1993 ve velmi špatném stavu, kdy bylo potřeba rozsáhlých prací jak na vinici, tak i v samotném vinařství, jež nese jméno protější malé vesničky, kterou vede cesta do Avignonu. Jednou ze zvláštností tohoto vinařství jsou tři velmi odlišné terroiry, umístěné na křižovatce několika starých geologických podloží: 1) apelace se slavnými oblázky “galets roulés”, červeným jílem a vápencem 2) hliněný terroir 3) písečný terroir mořského původu. Tato rozmanitost dává vínu vyváženost a eleganci. Hrubé povlaky siltu (nezpevněná usazená hornina tvořená částicemi vznikajícími zvětráváním starých hornin), písky a oblázky umožňují pórovitost půdy, což je znamením kvality terroiru. Apelace Chateauneuf Du Pape podléhá přísným pravidlům produkce, a to jak z hlediska pěstitelských metod, tak i autorizovaných odrůd (celkem třináct) nebo povinného trojího třídění. Odpovědnost za tuto klíčovou fázi má majitel vinařství Stanislas Wallut. Vinice s průměrným věkem 40 až 100 a více let na celkem 3200 hektarech jsou rozloženy v obcích Châteauneuf-du-Pape, Bédarrides, Courthézon, Orange a Sorgues a jsou certifikovány bio a biodynamické od roku 1998 (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). Vinařské zařízení a sklepy byly kompletně přestavěny a dnes patří k nejmodernějším sklepům v jižním údolí Rhôny. Sklep se nachází více než 6 metrů pod zemí a je postaven tak, aby dýchal a přirozeně reguloval teplotu a vlhkost. Biodynamická metoda pěstování a výroby vína přináší zdravé produkty vysoké kvality odrážející svůj původ a obsahující energii a vášeň svého výrobce. Pro rodinu Wallut je péče a úcta k půdě a révě zásadní.
V roce 2011 bylo vinařství zařazeno do průvodce “Nejlepší vína z Francie”.

Chateauneuf-Du-Pape “Les Vieilles Vignes” 2013 je krásným překvapením, jelikož jeho struktura je neuvěřitelná a plná energie. Je to smyslné a svěží suché červené víno s velkou elegancí. Disponuje čistotou, přesností v aromatech a odráží místo odkud pochází. Je velmi ovlivněné charakterem půdy a klimatickými podmínkami. Je ručně sklízené, hrozny jsou pečlivě tříděny, odstopkování závisí na ročníku, lisování se provádí vertikálním lisem, který umožňuje plnou kontrolu kvality a přesnost výsledného vylisování šťávy, spontánní fermentace a macerace probíhá 15-20 dní v padesáti hektolitrových vykachlovaných cementových tancích a poté 90% vína zraje v těchto tancích a zdokonaluje se po dobu 18-24 měsíců na ušlechtilých kalech, aby byla zachována ovocná chuť a svěžest vína a zbylých 10% zraje a zdokonaluje se po dobu tří let na ušlechtilých kalech v tzv. demi-muids, 600ti litrových francouzských dubových tancích. Před lahvováním neprobíhá žádné čiření ani filtrace.      

Místo původu: Francie, Orange, jižní část údolí Rhôny, vesnička Villeneuve
Vinařství: Domaine De Villeneuve
Biodynamický certifikát: Biodyvin
Biologický certifikát: Ecocert
Označení: Châteauneuf-du-Pape AOC je první vinné označení Francie, které vzniklo v roce 1936
Barva: intenzivní rubínově červená
Odrůda: 70% Grenache Noir (červené hroznové víno, je jedním z nejstarších ve Francii a je velmi silné), 16% Mourvedre (je méně známá, ale základní odrůda jižní části údolí Rhôny, dává velmi krásná těžká vína s nezaměnitelnou aromatikou, 8% Syrah (červená odrůda hroznů z jižní Francie, díky které je víno komplexní s hlubokými a sametovými tříslovinami), 4% Cinsault (červené hroznové víno, intenzivní s velmi jemnou tříslovinou), 2% Clairette (jedna z nejstarších bílých odrůd, jejíž víno je jemné a velmi dobré)
Vinice: s průměrným věkem 60 let a rozlohou 8,4 hektarů, obdělávaných podle biodynamických kritérií, sklízí a třídí se ručně s použitím třech selekcí hroznů: 1) přímo z keře 2) na velkém stole na vinici 3) na vibrujícím stole u vchodu do sklepa 
Půda: vápencový jíl neboli slín s typickými povrchovými “galets roules” - bílými až načervenalými oblázky pocházejícími z ložisek doby ledové a z nánosových ložisek řeky Rhôny. Kameny zajišťují, že i přes noc jsou půda a kořeny révy zahřívány teplem získaným během dne.
Roční produkce: cca 12000 láhví
Chuť: plná, krásně vyvážená, bohatá, velmi svěží, ovocná s dotekem minerálů a chutných tříslovin a úžasnou kořenitou hloubkou s harmonickým dlouhotrvajícím závěrem, jenž uzavírá květinové a minerální tóny
Vůně: po provzdušnění komplexní s náznaky červených květin a lesního ovoce, černých oliv a středomořských křovin s jemnými pikantními tóny
Párování s jídlem: hodí se skvěle ke všem druhům klasických masových pokrmů, telecím, vepřovým, hovězím, jehněčím, kachním, zvěřině, pečenému kuřeti i uzeninám, asijským pokrmům, tuňákovým pokrmům, houbovým těstovinám, lilkům a rajčatům a k plnotučným nepikantním sýrům
Doporučená teplota při podávání: 15,5 -18°C - chladná, téměř sklepní teplota dodá vínu úžasnou svěžest,
doporučujeme karafovat mladší ročníky 60-120 min. před podáváním pro odhalení všech vůní a zjemnění chuti, starší ročníky stačí dekantovat jen pro odstranění přírodního sedimentu, který je v pořádku

Technické specifikace
% alkoholu 14,5
Země původu Francie
Obsah 0,75

Recenze (0)

Napsat recenzi

Prosím přihlaste se nebo se registrujte pro napsání recenze